Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 19 /15:43

Dujos brangs: per dvejus metus gyventojai ir įmonės už SGD terminalą sumokės apie 200 mln. Lt

„Klaipėdos nafta“, įgyvendinanti suskystintųjų dujų terminalo (SGD) projektą, planuoja, kad 2013-2014 m. gaus apie 200 mln. Lt iš dedamosios prie gamtinių dujų perdavimo kainos viršutinės ribos. Būtent tokia suma turėtų susidaryti iš dujas naudojančių gyventojų ir įmonių, o tai lems galutinę dujų kainą. Tam penktadienį pritarė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.
Suskystintų gamtinių dujų terminalas turėtų atsirasti prie Kiaulės nugaros - salos uosto akvatorijoje.
Suskystintų gamtinių dujų terminalas turėtų atsirasti prie Kiaulės nugaros - salos uosto akvatorijoje. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Projektui finansuoti bendrovė ketina pasinaudoti trimis šaltiniais: iš papildomos dujų tarifo dedamosios, skolintų lėšų ir įmonės išteklių.

Per tarifą planuojama surinkti 200 mln. Lt, iš jų 113,798 mln. Lt vien per 2013 m.

Dėl to kitąmet buitiniams vartotojams gamtinių dujų kubinio metro kaina turėtų išaugti 3 centais. Kai terminalas jau veiks, dujų vartotojai už jį mokės apie 7 centus už kubinį metrą dujų.

„Manau, kad tai yra maža žmonių investicija. (...) Jei mums pavyks pirkti bent 5 proc. pigesnes dujas, visa teminalo kaina bus padengta. Aišku, jeigu visos per terminalą tiekiamos dujos bus nupirktos“, – sakė „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis.

250 mln. Lt sudarytų Lietuvos ir/ar tarptautinių finansų įstaigų skolintos lėšos.

Įmonės vidiniai finansiniai ištekliai minėtu laikotarpiu galėtų sudaryti apie 300 mln. Lt. Be to, Bendrovė ketina kreiptis į komercinius bankus dėl 50 mln. JAV dolerių banko garantijos, skirtos laivo-saugyklos nuomos sutarčiai užtikrinti, dėl
banko garantijos, skirtos dujų tiekimo sutarčiai užtikrinti, ir dėl banko paskolos, skirtos suformuoti apyvartinį kapitalą, reikalingą dujų pirkimui.

Bendrovė atkreipia dėmesį, kad visi šiame pranešime nurodyti duomenys yra preliminarūs ir planuojami, tačiau ne galutiniai, ir įgyvendinant projektą (jei projektas galės būti įgyvendinamas) jie gali kisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai