Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

KN 2019 m. 9 mėn. rezultatai: stabilios pajamos ir rekordinės SGD terminalo veiklos apimtys

Naftos ir SGD terminalų operatorės AB „Klaipėdos nafta“ (KN) pardavimo pajamos per 2019 m. tris ketvirčius pasiekė 77,2 mln. eurų ir buvo 1,4 mln. eurų didesnės nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus. 2019 m. sausio-rugsėjo mėn. bendrovės koreguotas grynasis pelnas buvo 7,4 mln. eurų (2018 m. atitinkamai 11,4 mln. Eur). Nors KN trečiasis metų ketvirtis buvo palankesnis nei ankstesnieji, tačiau bendriems devynių mėnesių rezultatams įtakos turėjo pirmąjį metų pusmetį dėl įvairių neplanuotų išorinių aplinkybių sumenkę naftos krovos rezultatai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Laivas, atgabenęs rusiškas SGD
SGD

Trečiasis šių metų ketvirtis, lyginant su analogišku laikotarpiu prieš metus, KN buvo palankesnis: šiemet liepą-rugsėjį pardavimo pajamos augo 13 proc. ir siekė 26 mln. eurų. Atitinkamai koreguotas grynasis pelnas siekė 3,1 mln. eurų ir vertinant pagal šį rodiklį tai yra sėkmingiausias įmonės ketvirtis šiais metais.

KN naftos terminaluose per devynis šių metų mėnesius perkrauta 4,38 mln. t (2018 m. atitinkamai 5,03 mln. t) naftos produktų. Bendram trijų ketvirčių krovos rezultatui daugiausiai įtakos turėjo sudėtingas pirmasis pusmetis, kuomet mažesnį nei planuota naftos produktų tiekimą lėmė ir incidentai pagrindinių klientų gamyklose, ir užteršta nafta naftotiekyje „Družba“.

Trečiąjį šių metų ketvirtį naftos produktų krovos rezultatams įtakos taip pat turėjo abiejų pagrindinių bendrovės klientų naftos produktų perdirbimo gamyklose vykdyti planiniai remontai. Nepaisant to, liepos – rugsėjo mėn. KN naftos terminaluose buvo perkrauta apie 1,5 mln. tonų naftos produktų, išlaikant nežymiai didesnes krovos apimtis nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus ir 5 proc. didesnes krovos apimtis nei antrąjį šių metų ketvirtį. Likusį metų ketvirtadalį įmonė vertina su santūriu optimizmu: pratęsus ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį su BNK, dar šiemet tikimasi didesnių krovos apimčių Klaipėdoje. Taip pat rezultatų duoda ir pastangos diversifikuoti paslaugų portfelį bei didinti priimamų produktų įvairovę. Vienas tokių pavyzdžių – šiemet per naftos terminalą Klaipėdoje pirmą kartą importuotas etanolis.

„Pagrindinis mūsų tikslas ir toliau yra didinti mūsų veiklos pelningumą per didesnį veiklos lankstumą ir klientams siūlomų paslaugų įvairovę. Jau kurį laiką vis didesnę įtaką naftos terminaluose uždirbamų pajamų lygiui daro ne tik naftos produktų krovos apimtys, bet ir pajamos iš tokių veiklų, kaip naftos produktų saugojimas – tam itin gerai pasitarnauja mūsų naujosios talpyklos. Optimistiškai nuteikia ir tai, kad tradiciškai šaltasis metų laikotarpis naftos produktų krovos požiūriu visuomet būna stipresnis“, – pabrėžia Darius Šilenskis, laikinasis KN generalinis direktorius.

Savo ruožtu, SGD terminalo veikla Klaipėdoje toliau išlaiko rekordines apimtis ir itin aukštą veiklos efektyvumą. Palanki situacija tarptautinėse dujų rinkose šiemet lėmė 40 proc. išaugusias dujinimo ir perkrovos apimtis. SGD terminalo pajamos Klaipėdoje per devynis šių metų mėnesius pasiekė 53,3 mln. eurų ir yra beveik 10 proc. didesnės nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus. Per tris metų ketvirčius Klaipėdoje priimtas 31 dujovežis – palyginimui per tą patį laikotarpį prieš metus buvo priimti 8 dujovežiai. Kiekvieną trečiojo ketvirčio mėnesį SGD terminale buvo išdujinamas visą Lietuvos dujų poreikį gerokai viršijantis kiekis.

Vertinamas KN dėmesys aplinkosaugai

KN savo veikloje ir toliau išlaiko dėmesį aplinkosaugai ir tvariai kaimynystei. KN gavo 200 tūkst. eurų paramą oro teršalų valymo įrenginiui Klaipėdos naftos terminale įrengti. Šios lėšos bus skirtos iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo programos. Apie 300 tūkst. eurų bendrovė skirs iš savo biudžeto. Oro teršalų valymo įrenginys yra bendrovės patvirtintą Aplinkosaugos priemonių plano dalis. Iš viso iki 2021 m. pabaigos KN į aplinkosaugą planuoja investuoti apie 8 mln.. eurų.

Kitas KN koordinuojamas projektas „Blue Baltics“ taip pat buvo pastebėtas aplinkosaugos kontekste – jam įteiktas prestižinis „Energy Globe Award Lithuania 2019“ apdovanojimas už kuriamą teigiamą poveikį aplinkai. Projekto „Blue Baltics“ pagrindu Baltijos jūroje buvo sukurta suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) vertės grandinė ir skatinamas švaraus kuro naudojimas laivyboje.

Papildoma informacija dėl koreguotų finansinių rezultatų skelbimo

KN finansiniams (apskaitiniams) rezultatams ir toliau reikšmingą įtaką daro ir nuo metų pradžios įsigaliojęs 16-asis Tarptautinės finansinės atskaitomybės apskaitos standartas „Nuoma“. Šis pokytis daro reikšmingą įtaką KN finansinės būklės ir bendrųjų pajamų ataskaitoms, o tuo pačiu ir finansiniams rodikliams. Įsigaliojus standarto pokyčiams, nuoma įtraukiama į apskaitą kaip turtas ir įsipareigojimai (teisė į nuomojamą turtą ir finansinės nuomos įsipareigojimai).

Kadangi 16 standartas išbalansuoja skelbiamus finansinius rezultatus ir nesuteikia galimybės palyginti realių veiklos rezultatų, KN savo finansinėse ataskaitose pateikia ir vadybinį (koreguotą) rezultatą. Tai leidžia geriau suprasti, kaip ataskaitiniu laikotarpiu sekasi įmonei, eliminuojant tokių veiksnių įtaką, kurios įmonė realiai nepatiria – kaip pvz., valiutos kurso pasikeitimo, – kuri dėl reguliuojamos veiklos specifikos yra kompensuojama ir realios įtakos įmonės rezultatui nedaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas