Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 07 /17:21

KT: saulės jėgainių galios ribojimas sustabdant jų vystymą prieštarauja Konstitucijai

Pernai įstatymu iki 2 gigavatų (GW) įtvirtintas komercinių saulės parkų galios ribojimas nenustatant, kaip toliau turėtų būti reguliuojama pradėtų projektų plėtra, prieštarauja Konstitucijai, antradienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT). 
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Saulės jėgainė

Anot jo, pagrindiniam šalies įstatymui taip pat prieštarauja vasario 1 dienos Vyriausybės nutarimas, kuriuo su tam tikrais apribojimais pritarta tolesnei komercinių saulės parkų plėtrai viršijus 2 GW ribą. 

Pernai birželį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos nustatė, kad tokių parkų suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai laikinai buvo priversti juos stabdyti.  

KT pažymėjo, kad ribojimą įtvirtinusiame įstatyme nebuvo numatyta, ką daryti su įrengtosios galios perviršiu ir kaip bei  kokiomis sąlygomis toliau turi būti plėtojami pradėti vystyti objektai.  

„Taip buvo sudarytos prielaidos pažeisti asmenų, kurie jau buvo pradėję saulės šviesos energijos elektrinių įrengimo procesą, teisėtus lūkesčius, kilti teisiniam neaiškumui ir netikrumui, taigi nesilaikyta ir atsakingo valdymo principo“, – nurodo KT. 

Anot jo, Vyriausybės nutarimas, su apribojimais leidęs saulės parkų plėtrą viršijus 2 GW ribą, prieštaravo įstatymo pataisoms. Be to, jėgainių plėtra viršijus nustatytus ribojimus, pasak teismo, taip pat turėjo būti apibrėžta įstatymu. 

„Vyriausybės (...) nutarime nustatytas teisinis reguliavimas, pagal kurį yra galima tolesnė viršijant 2 GW saulės šviesos energijos elektrinių plėtra, konkuruoja su nustatytuoju įstatyme“, – nurodo KT. 

Pasak KT teisėjų, Vyriausybės nutarimu įtvirtintos esminės elektros iš atsinaujinančių išteklių plėtros sąlygos, darančios esminį poveikį šiai veiklai, turi būti nustatytos įstatymu. 

Išaiškinti, ar pernai įstatymu įtvirtintas ribojimas komerciniams saulės parkams neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui paprašė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), kiek anksčiau dėl to į KT taip pat kreipėsi 30 Seimo narių grupė.

LVAT, kol bus gautas KT išaiškinimas, yra sustabdęs Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio prašymo nagrinėjimą – jis prašė  ištirti leidimų tokiems projektams tvarką patvirtinusio Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nutarimo teisėtumą. 

Pernai priimtomis įstatymo pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Energetikos ministerija teigė, kad maksimali riba komerciniams saulės projektams nustatyta siekiant, kad elektros tinklo pralaidumų pakaktų tiek verslui, tiek gaminantiems vartotojams, tiek kitų atsinaujinančios energetikos išteklių pajėgumams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas