Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuršių nerijos Rusijos dalis atjungta nuo Lietuvos energetikos sistemos

Kaliningrado srities elektros tiekimo įmonė „Jantarenergo“ pranešė įgyvendinusi Rusijai priklausančios Kuršių nerijos dalies aprūpinimo elektra projektą.
Karaliaučius stebina kontrastais.
Karaliaučius / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Nuo lapkričio mėnesio visą Rusijai priklausančią Kuršių nerijos teritoriją elektra aprūpina „Jantarenergo“. Jungtis su Lietuvos elektros pastote Nidoje tapo atsargine. Tai istorinis įvykis, nes iki tol gyventojams Kuršių nerijoje elektra buvo tiekiama iš Lietuvos“, – teigiama „Jantarenergo“ pranešime.

Jame pažymima, jog apytikriai 1 mlrd. rublių sąmatos projektas įgyvendintas nutiesus dvi elektros perdavimo linijas, rekonstravus vieną pastotę ir pastačius tris naujas pastotes.

„Jantarenergo“ yra Rusijos valstybinio elektros tinklų operatoriaus „Rosseti“ antrinė įmonė.

Rusijai atjungus jos valdomą Kuršių neriją nuo Lietuvos energetikos sistemos, taip siekiama sustiprinti skirstomuosius tinklus ir padidinti elektros tiekimo patikimumą Kaliningrado srityje, sako elektros perdavimo operatorės „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.

Jis teigia, kad tai yra „visiškai vietinis klausimas“, nesusijęs su Baltijos šalių energetikos sistemos sinchronizavimo projektu.

„Anksčiau, apie 2010 metus, jau teko girdėti, kad Kuršių nerijoje yra (elektros tiekimo – BNS) patikimumo problemų ir kad ruošiamasi stiprinti skirstomuosius tinklus. Kadangi ta skirstomųjų tinklų linija perduoda mažas galias, tai yra visiškai vietinis klausimas, kaip stiprinti Kuršių nerijos dalį būtent Kaliningrado srityje“, – BNS antradienį teigė „Litgrid“ generalinis direktorius D.Virbickas.

„Kalbama apie skirstomųjų tinklų pastiprinimą Kaliningrado srityje, kad galima būtų žemos įtampos jungtį su Lietuva laikyti kaip rezervinę“, – pridūrė jis.

Pasak jo, Rusijos Kuršių Nerijos dalies atjungimo nuo Lietuvos nereikėtų sieti su Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimu su Europos tinklais.

„To negalima tiesiogiai sieti su sinchronizacijos planu, nes ten kalbama apie elektros greitkelius, perdavimo tinklo linijas. Ar sinchronizacija būtų, ar jos nebūtų, jie būtų tai darę – Rusijos dalyje buvo elektros tiekimo patikimumo problemų“, – tikino D.Virbickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito