Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Kasčiūnas: „Alvora“ turi būti įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad pagrindinė Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) rangovė „Alvora“, negalinti kilmės dokumentais įrodyti strategiškai svarbiame dujotiekyje sumontuotų jungiamųjų detalių kilmės, turi būti įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą, o reikalavimų neatitinkančios detalės – pakeistos. Tuo tarpu Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino, kad dalis dujotiekyje sumontuotų detalių – galimai rusiškos kilmės.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kaščiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min Tyrimų skyrius sekmadienį paskelbė, kad įtariant, jog dujotiekyje įrengtos rusiškos detalės, jį valdanti valstybės įmonė „Amber Grid“ pripažino nežinanti vamzdyne įrengtų alkūnių kilmės. „Amber Grid“ pareikalavo, kad dujotiekį stačiusi bendrovė „Alvora“ pašalintų defektus, kitu atveju jai teks sumokėti milijoninę banko garantiją. Jos bendra vertė – 7 mln. eurų.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas 15min teigė, kad komitetas kovo mėnesį vėl grįš prie šio klausimo svarstymo. NSGK klausimą dėl galimai Rusijoje pagamintų detalių sumontavimo strateginiame GIPL dujotiekyje jau nagrinėjo praėjusių metų birželio mėnesį po 15min Tyrimų skyriaus paviešintos informacijos. 15min birželį skelbė kartu su tarptautiniais partneriais atliktą žurnalistinį tyrimą apie įtariamas GIPL dujotiekio dalių dokumentų klastotes, rusiškus pėdsakus jose ir aplaidžią dujotiekio statybų priežiūrą.

„Aiškėja, kad „Alvora“ negali kilmės dokumentais įrodyti strategiškai svarbiame dujotiekyje sumontuotų jungiamųjų detalių kilmės, todėl, pirma, „Alvora“ turi būti įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą, o reikalavimų neatitinkančios detalės pakeistos. Antra, dėl nuostolių, susijusių su defektų šalinimu, šiuo metu vyksta teisminiai ginčai. „Alvora“ turės pati pašalinti defektus, arba, atlyginti nuostolius, kurie susidarys keičiant nepatikimas detales“, – teigė L.Kasčiūnas.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje

Jis pabrėžė, kad taip pat reikės aiškintis sistemos viduje, kodėl nesuveikė saugikliai ir kas už tai atsakingas.

VERT patvirtina: dalis detalių galimai rusiškos kilmės

Tuo tarpu Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) 15min patvirtino, kad Tikrinimo komisija faktinių aplinkybių tikrinimo metu nustatė neatitikčių dokumentacijai ir požymių, kad dalis tikrintų magistralinio dujotiekio detalių yra galimai rusiškos kilmės.

„Šiuo metu patikrinimo aktas yra išsiųstas „Amber Grid“ pastabų pateikimui. VERT gavus pastabas bus atliekamas jų vertinimas ir patikrinimo aktas bus teikiamas tvirtinti VERT posėdyje. Daugiau informacijos VERT apie patikrinimą, rezultatus ir sprendimus tik jį pabaigus“, – rašoma atsakyme.

VERT savo neplaninį „Amber Grid“ patikrinimą dėl didžiulės jo apimties pratęsė jau antrąkart – šįkart iki balandžio 19 dienos.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba atlieka energetikos objektų techninės būklės patikrinimus ir išduoda pažymas jų paleidimui.

Būtent ši atsakinga institucija degė žalią šviesą GIPL saugiam paleidimui ir eksploatavimui, turėdama tą informaciją, kurią teikė „Amber Grid“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas