Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LAT: „Litgrid“ ir „Enersense“ ginčas dėl 12 mln. eurų brangesnių darbų grįžta į arbitražą

Vilniaus komercinio arbitražo teismas gali nagrinėti Lietuvos ir Estijos statybų bendrovės „Enersense“ ginčą su Lietuvos elektros perdavimo įmone „Litgrid“, rangovei prašant 11,8 mln. eurų padidinti dviejų oro linijų rekonstrukcijos sutarčių kainą ir pratęsti darbų terminą, paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).
Galingiausias Lietuvoje ir Baltijos šalyse autotransformatorius
Galingiausias Lietuvoje ir Baltijos šalyse autotransformatorius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

LAT kovo 28 dieną nutarė, kad arbitražo teismas turi kompetenciją nagrinėti ginčą, kai sutartys sudarytos viešųjų pirkimų būdu. LAT paliko galioti Lietuvos apeliacinio teismo 2023 metų lapkričio nutartį, kuria jis paliko arbitražo 2023 metų liepą priimtą dalinį sprendimą. Pastarasis atmetė „Litgrid“ prašymą pripažinti, kad arbitražas neturi tokios kompetencijos.

„Teisėjų kolegija neturi pagrindo nepritarti skundžiamos nutarties išvadai, kad sutarties kainos apskaičiavimas (perskaičiavimas) pagal pačioje sutartyje nustatytas kainodaros taisykles kvalifikuotinas kaip sutarties vykdymas, o ne sutarties sąlygų (kainos) keitimas“, – nusprendė LAT.

„Litgrid“ teismui teigė, jog ginčai dėl viešųjų pirkimų sutarčių pakeitimų negali būti nagrinėjami arbitraže.

„Ginčas galėtų būti kvalifikuojamas kaip kilęs ne dėl viešojo pirkimo sutarties esminių sąlygų keitimo, o dėl sutarties vykdymo, tik tuo atveju, jei konkrečios sutarties keitimo sąlygos būtų buvusios nustatytos iš anksto išviešintuose pirkimo dokumentuose, o ne vėlesniuose, sutarties vykdymo metu pasirašytuose, dokumentuose“, – teigė „Litgrid“.

„Arbitražo byloje reiškiami reikalavimai, nors suformuluoti kaip reikalavimai dėl rangos sutarčių kainos ir terminų pakeitimo, pagal savo faktinį pagrindą iš esmės yra reikalavimai dėl kainos perskaičiavimo ir terminų pratęsimo pagal rangos sutartyse ir jas pakeičiančiuose susitarimuose nustatytas sąlygas“, – nusprendė LAT.

„Enersence“ pernai balandį Vilniaus komercinio arbitražo teismo prašė pakeisti jos ir „Litgrid“ rangos sutarčių kainą.

Įmonės 2021 metų sausį pasirašė sutartį dėl 330 kV viengrandės oro linijos Klaipėda–Grobinė rekonstravimo į dvigrandę projektavimo ir statybos, jos vertė siekė 14,8 mln. eurų, tačiau „Enersence“ siekia kainą padidinti iki 18,2 mln. eurų.

Be to, 2020-ųjų kovą įmonės pasirašė 16,5 mln. eurų vertės sutartį dėl 330 kV viengrandės oro linijos Jurbarkas–Bitėnai rekonstravimo į dvigrandę – „Enersence“ siekia kainą padidinti iki 24,9 mln. eurų.

„Enersence“ taip pat prašė abiejų sutarčių terminus pratęsti pusmečiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas