Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Latvija ir Lietuva pasirašė memorandumą dėl dujų tiekimo per Klaipėdos SGD terminalą

Latvijos ekonomikos ministrė Dana Reizniece-Ozola ir Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis penktadienį pasirašė memorandumą dėl laisvos gamtinių dujų rinkos sukūrimo Baltijos valstybėse.
Latvija ir Lietuva pasirašė memorandumą dėl dujų tiekimo per Klaipėdos SGD terminalą
Latvija ir Lietuva pasirašė memorandumą dėl dujų tiekimo per Klaipėdos SGD terminalą / Enmin.lt nuotr.

Memorandumo tikslas – stiprinti Latvijos ir Lietuvos Respublikų bendradarbiavimą gamtinių dujų tiekimo įvairinimo srityje panaudojant Klaipėdos suskystintų dujų terminalą ir Inčukalnio požeminę dujų saugyklą bei pasiūlyti alternatyvius gamtinių dujų tiekimo šaltinius, sukurti visapusiškai veikiančią regioninę gamtinių dujų rinką ir užtikrinti, kad Baltijos regiono rinkos dalyviai turėtų ilgalaikę prieigą prie šios rinkos.  

„Klaipėdos SGD terminalas ir Inčukalnio požeminė dujų saugykla yra labai svarbūs energetinio saugumo elementai Baltijos šalims. Neseniai atidarytas dujotiekis Klaipėda-Kiemėnai sudaro sąlygas tarpvalstybiniam dujų tiekimui. Mes remiame Lietuvos ir Latvijos įmonių ketinimus bendradarbiauti tiekiant SGD per Klaipėdos terminalą bei siekiame sudaryti sąlygas rinkos dalyviams importuoti gamtines dujas iš trečiųjų šalių pačiomis palankiausiomis sąlygomis“, – Energetikos ministerijos pranešime cituojamas energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Vartotojams labai naudinga turėti pasirinkimą. Mes nusprendėme atverti dujų rinką, ir kainos sumažėjo. 2013 m. Lietuvos pramonė už dujas mokėjo apie 10 proc. daugiau, nei Latvijos. Dabar moka 15 proc. mažiau“, – Rygoje kalbėjo R. Masiulis.

R. Masiulis ir D.Reizniece-Ozola Rygoje taip pat aptarė Visagino atominės elektrinės projektą. Abu ministrai sutarė, kad prieš priimant sprendimą dėl projekto reikia įvertinti kitąmet pradėsiančių veikti „LitPol Link“ ir „NordBalt“ elektros jungčių įtaką.

Memorandumu siekiama:

1. Sudaryti būtinas teisines, reguliavimo ir technines sąlygas Lietuvos ir Latvijos rinkų dalyviams importuoti gamtines dujas iš trečiųjų šalių pačiomis palankiausiomis sąlygomis.

2. Sukurti ilgalaikius mechanizmus, kad būtų padidintas gamtinių dujų tiekimo per Klaipėdos terminalą įvairiems abiejų šalių vartotojams konkurencingumas.

3. Skatinti abiejų šalių gamtinių dujų rinkos dalyvius bendrai ieškoti galimų gamtinių dujų tiekėjų, kad abi šalys gautų naudos iš masto ekonomijos.  

Tai jau antras šią savaitę svarbus energetikos įvykis. Ketvirtadienį Briuselyje pasirašytas susitarimas dėl ypač Lietuvai svarbaus energetinio projekto finansavimo – Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (Gas Interconnection Poland–Lithuania – GIPL). Nutiesus dujotiekį, Lietuva dar labiau diversifikuos dujų importo šaltinius, kitaip tariant, taps mažiau priklausoma nuo „Gazprom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas