Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LEA vadovė: konfliktui Raudonojoje jūroje užsitęsus, tai paveiktų naftos kainas

Neramumai Raudonojoje jūroje energijos kainų kol kas nepaveikė, tačiau konfliktui užsitęsus, tai galėtų paveikti naftos kainą, sako laikinoji Lietuvos energetikos agentūros vadovė (LEA) Agnė Bagočiutė.
Agnė Bagočiūtė
Agnė Bagočiūtė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tikrai kol kas įtakos naftos importui nesijaučia. (...) Jeigu žiūrėsime į priekį, kaip tai gali lemti, jei konfliktas tęstųsi ilgesnį laikotarpį, galimai gali paveikti, Lietuvoje gal labiau paveiktų naftos kainas“, – LRT radijui sakė A.Bagočiutė.

Pasak jos, ramią situaciją dėl dujų kol kas palaiko didelis apsirūpinimas ir saugyklų užpildymas, nuotaikos pagal ateities sandorius – optimistinės.

„Bet natūralu, priklausys nuo to, kaip ilgai konfliktas užsitęs, nes dujoms ramybę ir nuotaikas optimizmo palaiko apsirūpinimas dabartinis“, – teigė LEA vadovė.

Energetikos ekspertas Arūnas Molis taip pat sako, kad naftos ir dujų tiekimas kol kas nesutriko, tačiau pailgėjo gabenimo laikas. Anot jo, jei konfliktas užsitęs, tai paveiks ir kainas biržose, o tai neaplenks ir Lietuvos.

„Įsigyjam dujas ir naftą pasaulinėje rinkoje ir be abejonės kaina Lietuvai arba mūsų regionui koreliuoja su pasauline naftos ir dujų kaina biržose“, – LRT radijui sakė A.Molis.

„Naftos ir dujų kainos priklauso nuo ilgalaikio vertinimo, jei grėsmė Raudonojoje jūroje, tikėtina, didėtų, rinkos dalyviai tikėtųsi, kad šita grėsmė išaugs ateityje arba pasiliks arba dar intensyvės, tai kainų pokyčiai yra dažnai įtakojami, ne tiek faktinės situacijos, kiek lūkesčių“, – pridūrė jis.

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorė „KN Energies“ BNS informavo, jog per konflikto zonoje esančią Raudonąją jūrą dujos į Lietuvą nėra gabenamos. Tuo metu Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą valdantis Lenkijos koncernas „Orlen“ tikino neturintis informacijos apie arabiškos kilmės naftos gabenimo sutrikimus.

Neramumai Artimuosiuose Rytuose kol kas neveikia dujų kainų Europos didmeninėje rinkoje. Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje vasario ateities dujų sandorių kaina ketvirtadienio vidurdienį buvo 28,4 euro už megavatvalandę (MWh). Pastarąją savaitę fiksuojamos dujų kainos yra žemiausios nuo praėjusių metų rugpjūčio pradžios.

Pasak LEA, pasaulinėje naftos rinkoje dėl neramumų Raudonojoje jūroje didelių pokyčių taip pat nepastebima – nuo 2023 metų pabaigos „Brent“ rūšies naftos kainos neviršija 80 JAV dolerių už barelį.

Lietuvos jūrų krovos rinkos dalyviai sausio pradžioje BNS teigė, jog dėl neramumų Raudonojoje jūroje dalis prekybinių laivų pakeitė įprastus maršrutus, todėl iš Azijos į Klaipėdą iki dviejų savaičių gali vėluoti konteinerių gabenimas, pabrangti jo paslauga, taip pat galimi tiekimo grandinės sutrikimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas