Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija dujų tiekimą Ukrainai sieja su būsimu dujotiekiu „Baltic Pipe“

Lenkija ketina Ukrainai per metus tiekti 6-8 mlrd. kubinių metų dujų, iš jų dalį – būsimu vamzdynu „Baltic Pipe“, pareiškė Lenkijos vyriausybės įgaliotinis strateginės energetikos infrastruktūros reikalams Piotras Naimskis interviu laikraščiui „Gazeta Polska“.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Birželį Lenkija ir Danija pasirašė tarpvyriausybinį memorandumą dėl „Baltic Pipe“ projekto įgyvendinimo. 1,7 mlrd. eurų preliminariai kainuosiantį dujotiekį planuojama nutiesti iki 2022 metų pabaigos.

„Baltic Pipe“ dujotiekiu į Lenkiją kasmet būtų tiekiama iki 10 mlrd. kubinių metrų dujų. Išplėtus Svinouiscio terminalo pajėgumus, tiekimas per metus sudarytų 16-18 mlrd. kubų“, – sakė P. Naimskis.

Jo žodžiais, tai ne tik garantuos Lenkijos apsirūpinimą dujomis, bet ir suteiks pietiniams Lenkijos kaimynams iš jos jų importuoti.

„Dujotiekį „Baltic Pipe“ planuojama sujungti su kaimyninių valstybių dujų transportavimo sistemomis. Šių investicijų planai parengti ir turi būti įgyvendinami tuo pačiu laikotarpiu kaip ir „Baltic Pipe“. Mes tiesiame dujų jungtis su Lietuva ir Slovakija. Numatytos jungtys su Čekija ir Ukraina“, – pabrėžė Lenkijos vyriausybės atstovas.

„Dabar mūsų PGNiG į Ukrainą per metus eksportuoja apie 2 mlrd. kubų dujų. Šias apimtys planuojama trigubinti ar net keturgubinti“, – pridūrė P. Naimskis.

Šių metų viduryje Lenkijos ir Danijos gamtinių dujų tranzito sistemų operatoriai „Gaz-System“ ir „Energinet“ pradėjo vertinti dujotiekio, kuris Lenkiją sujungtų su Danija, o po to ir su Šiaurės jūros gamtinių dujų telkiniais, tranzito pajėgumų paklausą.

Lenkija yra pareiškusi, jog neketina pratęsti ilgalaikės dujų tiekimo sutarties su Rusijos „Gazprom“, kuri baigs galioti 2022 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento