Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijoje naftos gavyba grįžo į priešblokadinį lygį

Libijoje naftos gavyba grįžo į lygį, buvusį prieš prasidedant kelis mėnesius trukusiai ir ekonomiką paralyžiavusiai blokadai, sekmadienį pranešė oficialūs šaltiniai.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Nafta Libija

„Džiaugiamės galėdami pranešti, kad mūsų gavybos lygis pasiekė iki force majeure buvusį lygį“ – 1,2 mln. barelių per parą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Libijos nacionalinė naftos korporacija.

Naftos ir dujų ministras Mohammedas Aounas naujienų agentūrai AFP teigė „patvirtinantis“, kad gavyba grįžo į priešblokadinį lygį.

Liepos 15 dieną naujasis Libijos naftos ministras panaikino force majeure išlygos galiojimą visuose šalies naftos telkiniuose ir eksporto terminaluose, kai kelis naftos gavybos ir eksporto objektus apgulusios grupuotės užbaigė blokadą, prasidėjusią balandžio viduryje.

Nenugalimos jėgos (Force majeure) išlyga yra teisinė priemonė, leidžianti įmonėms nesilaikyti sutartinių įsipareigojimų, jei kyla nuo jų kontrolės nepriklausančių aplinkybių, trukdančių įvykdyti šiuos įsipareigojimus.

Libijos nacionalinė naftos korporacija, gyvybiškai svarbi naftos turtingai šalies ekonomikai, ne kartą griebėsi šio mechanizmo, kai jos tekiniai būdavo blokuojami per ilgus smurto ir politinių sukrėtimo metus po NATO remiamo sukilimo, per kurį 2011 metais buvo nuverstas ir nužudytas diktatorius Muameris Kadhafi.

Pastaraisiais metais kilęs konfliktas iš esmės supriešino sostinės Tripolio institucijas su stovykla rytuose, kur yra įsikūręs parlamentas.

Šalies susiskaldžiusioms valdžios institucijoms grumiantis dėl ​​valdžios, rytinei stovyklai artimos grupės užblokavo šešis naftos telkinius ir eksporto terminalus, reikalaudamos „teisingesnio“ iš angliavandenilių pardavimo gaunamų pajamų paskirstymo.

Naftos gavyba sumažėjo iki maždaug 400 tūkst. barelių naftos per parą blokados, trukusios nuo balandžio vidurio iki liepos vidurio, metu.

Vakarų šalių diplomatiniai šaltiniai pranešė, kad rytuose įsikūrusi stovykla sutiko atblokuoti objektus mainais į pajamų iš naftos dalį, kuri bus panaudota išlaidoms jų kontroliuojamuose regionuose padengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento