Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva ir Lenkija svarsto galimybę mažinti GIPL tarifus

Lietuvai ir Lenkijai baigiant tiesti 500 mln. eurų vertės 508 km ilgio magistralinį dujotiekį (GIPL) – jis turėtų pradėti veikti kitų metų viduryje – šalys svarsto galimybę mažinti jo naudotojų tarifus, kad jungtis būtų naudojama kuo efektyviau.
Dujotiekio statybos
Dujotiekio statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos bendrovės „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius sako, kad tai galėtų įvykti po metų ar dvejų.

„Tarifai, jie yra suskaičiuoti. Mes galvojame tartis su kolegomis Lenkijoje ir su reguliatoriais, galbūt galėtume taikyti ir tam tikras tarifų nuolaidas, kol dujotiekis įsibėgės, kol rinka pajaus šitą naudą, tai turėtų būti kaip paskatinimas. Tai galvojame, galbūt tos nuolaidos galėtų atsirasti už metų, kitų“, – penktadienį Lazdijų rajone renginyje, skirtame dujotiekių sujungimui, BNS kalbėjo N.Biknius.

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, kad abiejų šalių operatoriai – „Amber Grid“ ir „Gaz-System“ – kalbasi apie galimas nuolaidas.

„Kalbamės su Lenkijos puse, kad ateityje sieksime turėti bendrą Lietuvos ir Lenkijos dujų rinką, kad ant jungties apskritai nebūtų jokių mokesčių ir mes būtume vienoje rinkoje“, – žurnalistams sakė ministras.

Lenkijos vyriausybės strateginės energetinės infrastruktūros įgaliotinis Piotras Naimskis mano, jog esama galimybės pasiekti tam tikrą rinkos susitarimą.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius ketvirtadienį BNS sakė palaikantis šią idėją ir dėl to kalbamasi su Lenkijos reguliuotoju.

„Tam, kad dujos galėtų tekėti be papildomų barjerų tarp šalių narių, vyktų efektyvesnė prekyba, tai mokesčiai turėtų būti kuo mažesni arba apskritai jų turėtų nebūti – čia yra tokia siekiamybė“, – sakė R.Pocius.

Lietuvoje jau atlikta 95 proc. dujotiekio statybos darbų, o baigus jo įrengimą ir patikrinimą, dujos juo pradės tekėti kitais metais.

Daugiau kaip 60 proc. lėšų projektui skyrė Europos Komisija, prie jo prisideda ir Latvijos bei Estijos dujų perdavimo sistemos operatoriai.

--------------

Žurnalisto kelionę į Lazdijų rajoną padėjo organizuoti „Amber Grid“. Pranešimo turiniui įtakos tai neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus