Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liko du mėnesiai: kaip pasirinkti elektros tiekėją ir kokios kompensacijos tikėtis?

Pusmečiui atidėto antrojo elektros rinkos liberalizavimo etapo pabaiga vis labiau artėja – bent 400 tūkst. vartotojų savo tiekėją privalo pasirinkti iki birželio 18 d. Tiek jie, tiek su visuomeniniu tiekėju liksiantys vartotojai nuo liepos 1 d. matys didesnes elektros kainas, tačiau valdžia žada, kad aukštesni tarifai bus iš dalies kompensuoti. Kompensacija greičiausiai siektų iki 10 ct už kilovatvalandę (kWh). 15min domėjosi, į ką atkreipti dėmesį renkantis tiekėją.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Iki birželio 18 d. 1–5 tūkst. kWh per metus suvartojantys buitiniai vartotojai turės pasirašyti naują elektros tiekimo sutartį. Nors dėl smarkiai augančių energetikos kainų vieną kartą nepriklausomo tiekėjo pasirinkimas jau buvo atidėtas, politikai pabrėžia, kad šį kartą data galutinė.

„Neplanuojame elektros rinkos liberalizacijos atidėjimo. Siekis, kad energijos paslaugos būtų įperkamos visiems. Reguliuojama visuomeninė kaina, jei visus kaštus įtrauktume, būtų net aukštesnė nei nepriklausomų tiekėjų“, – praėjusią savaitę tvirtino energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žilienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žilienė

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, antrajame elektros rinkos liberalizavimo etape tiekėją jau pasirinko apie 45 proc., arba apie 335 tūkst. vartotojų.

„Šie metai yra paskutiniai, kai reikia pasirinkti savo nepriklausomą energijos tiekėją ir nors sprendimą priėmė jau daugiau nei trečdalis visų šalies elektros vartotojų, pasirinkti turi dar daugiau nei vienas milijonas“, – 15min komentavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Šiais metais laukia ir trečiasis liberalizacijos etapas, kurio metu tiekėją turės pasirinkti likę vartotojai. Tai reikės padaryti iki gruodžio 18 d.

P.Kalmantas atkreipė dėmesį, kad sprendimą priimti per šiuos metus turi didelė dalis vyresnio amžiaus gyventojų. Į paskutinį pokyčio etapą įtraukiami ir socialiai pažeidžiami gyventojai, namų bendrijos ir administratoriai. „Todėl svarbu ne tik priimti sprendimą patiems, bet padėti pasirinkti savo artimiesiems“, – kalbėjo P.Kalmantas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Kalmantas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Kalmantas

Pasirinkti naują elektros tiekėją turi apie 400 tūkst. II elektros rinkos liberalizacijos etapo dalyvių. Nors šią procedūrą galima atlikti internetu, ESO atstovai rekomenduoja nelaukti paskutinės minutės.

Tiems, kurie iki numatyto laiko teikėjo nepasirinks, nuo liepos teks mokėti gerokai daugiau. Šešis mėnesius po termino pabaigos, garantinio tiekimo paslaugą teiks ESO, tačiau tokiems vartotojams „Nord Pool“ elektros biržoje perkama elektra bus 25 proc. brangesnė. Taip pat toks tiekimas bus laikinas, o po pusmečio ESO įgis teisę jį apskritai nutraukti.

Tad į ką atkreipti dėmesį renkantis nepriklausomą elektros tiekėją?

Fiksuotas ar lankstus planas? Ekspertai ragina nesiblaškyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas