Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Likus dviem dienoms, elektros tiekėjo nepasirinko dar 200 tūkst. klientų. Kas jų laukia?

Birželio 18 d. oficialiai baigiasi II elektros rinkos liberalizavimo etapas. Likus dviem dienoms iki sutarčių pasirašymo termino pabaigos, tiekėjo dar nepasirinko 200 tūkst. vartotojų.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, ketvirtadienio vidurdienį nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkę buvo apie 73 proc. II etapo dalyvių.

Iš viso II etape nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti 740 tūkst. vartotojų.

„Laiku nepasirinkę gyventojai, sunaudojantys 1000—5000 kilovatvalandžių (kWh) per metus, gaus garantinio tiekimo paslaugą. Tokių kurių dar yra apie 200 tūkst. Tai reikš, kad elektra nebus atjungta, bet už šią paslaugą teks mokėti brangiau, tačiau išgyventi nereikėtų – pasirinkti galima bet kuriuo metu ir po etapo pabaigos“, – 15min komentavo ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Garantinio tiekimo atveju, iš biržos perkama elektros energija bus padidinta papildomu 1,25 koeficientu. Garantinio tiekimo kaina keisis kiekvieną mėnesį ir gali būti didesnė arba mažesnė.

ESO duomenimis, galutinė kaina buitiniam vartotojui, kuriam užtikrinamas garantinis tiekimas, birželio mėnesį siekė apie 0,331 centus už kWh, jeigu vartotojas iki tol turėjo visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ planą „Standartinis“.

Nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo, vartotojui perkeliamas tas pats planas („Standartinis“, „Namai“, „Namai Plius“, „Išmanusis“, „Vidutinės įtampos“), kurį jis turėjo anksčiau. Garantinio tiekimo elektros kaina visiems vartotojams yra tokia pati, tačiau jos persiuntimo kainos skiriasi priklausomai nuo turimo plano.

Elektros kaina garantiniame tiekime keičiasi kas mėnesį.

Tokią kainą birželį mokėjo ir tie vartotojai, kurie nepriklausomo elektros tiekėjo nepasirinko pirmame elektros liberalizacijos etape. Tokių buvo 1 proc. nuo visų pirmo etapo dalyvių.

Garantinio elektros tiekimo tarifai gali būti žemesni arba aukštesni nei nepriklausomų tiekėjų siūlomi fiksuoto tarifo planai, tiesa, pagal praėjusį mėnesį Vyriausybės patvirtintą kainų kompensavimo tvarką, visiems elektros tarifams, aukštesniems nei 24 ct/kWh ir žemesniems nei 33 ct/kWh, bus taikomos subsidijos.

Tai galioja tiek visuomeninio tiekėjo, tiek nepriklausomų tiekėjų klientams. Tokias pačias kompensacijas gaus ir garantiniu elektros tiekimu besinaudojantys klientai.

Tad artimiausią pusmetį dauguma elektros tarifų turėtų būti ne aukštesni nei 24 ct/kWh, maksimalus kompensacijos dydis – 9 ct/kWh.

Tai reiškia, kad vartotojai, pasirašę sutartį, kurioje nurodytas 35 ct/kWh tarifas, už elektros kilovatvalandę mokės centu brangiau.

Tokia tvarka, jeigu nebus pratęsta, galios mažiausiai pusmetį, iki 2023 m. sausio 1 d.

Artėjant II liberalizacijos etapo pabaigai, nepriklausomi tiekėjai dar labiau sumažino kainas, tad anksčiau didesnėmis kainomis sutartis pasirašę vartotojai iki liepos 1 d. gali jas atšaukti. Taip pirmadienį susitikime su žurnalistais patvirtino LEA vadovas Virgilijus Poderys.

V.Poderys teigė, kad agentūra sulaukė klausimų dėl šio aspekto ir tiekėjai agentūrai patvirtino, kad tokie variantai galimi.

„Sutarčių kainos, jeigu istoriškai pažiūrėsime, visąlaik kito. Tie, kurie pasirašė su didele kaina, mūsų manymu, gali persirašyti. <...> Nebent yra apkalbėta kažkur pačiose sutartyse“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

LAE taip pat suskaičiavo, kad elektros tiekėjų siūlomi dviejų laiko zonų fiksuoti planai apsimoka tik tiems vartotojams, kurie suvartoja ne mažiau nei 40 proc. savo elektros energijos naktį.

Vidutiniai 2 laiko zonų „Ignitis“, „Perlas Energija“, „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“ elektros tarifai, LEA duomenimis, viršija 35 centus, taigi po kompensacijos elektros kaina viršys 26 ct/kWh. Tiesa, elektros naudojimas naktį tokiu atveju yra gerokai pigesnis – mažiausia fiksuota kaina siekė 22,6 ct/kWh („Elektrum Lietuva“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas