Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“ dekonstruoja melagingus teiginius apie Baltijos šalių sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais

Priešiškų valstybių atstovams viešojoje erdvėje kartojant melagingus teiginius apie Baltijos šalių atsijungimą nuo BRELL elektros sistemos ir prisijungimą prie kontinentinės Europos tinklų 2025 m. vasarį, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ išskyrė dažniausiai pasitaikančius mitus ir juos paneigia faktais, rašoma „Litgrid“ pranešime spaudai.
„Litgrid“ pastoteje Alytuje pristatyti pirmieji sinchronin
„Litgrid“ pastotė Alytuje
Temos: 1 Baltijos šalys

Mitas nr. 1: atsijungus nuo BRELL Baltijos šalyse nutrūks elektros tiekimas.

Faktai: Atsijungimui Lietuva ruošėsi 17 metų, „Litgrid“ jau dabar turi būtiną infrastruktūrą, valdymo sistemas. Visų trijų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos yra paruoštos sinchronizacijai bet kuriuo momentu, jei to prireiktų. Stabilų elektros tiekimą užtikrins Baltijos šalių elektrinės, nuolatinės srovės jungtys su Švedija ir Suomija bei kaupimo įrenginių sistema. 2023 m. balandžio mėn. sėkmingai atlikome izoliuoto darbo bandymą ir savarankiškai valdėme Lietuvos elektros energijos sistemą.

Mitas nr. 2: Po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo Lietuva yra priklausoma nuo elektros importo ir pati jos pasigaminti negali.

Faktai: Sparčiai augant AEI gamybai, 2024 m. II ketvirtį 66 proc. suvartotos elektros energijos pagaminta Lietuvoje. Vis dažniau būna dienų, kai vietos elektros gamyba viršijo suvartojimą. Net jei nebūtų saulės ir vėjo, Lietuva, Latvija ir Estija turi pakankamai rezervinių elektrinių ir tarpsisteminių jungčių pajėgumų elektros poreikiui užtikrinti.

Mitas nr. 3: Europos Sąjunga siekia atjungti Baltijos šalis nuo BRELL, kad galėtų parduoti joms brangią elektrą.

Faktai: Skirtingai nei Rusijoje, kuri nuolat vykdo energetinį šantažą, ES elektros prekyba veikia skaidrioje rinkoje, kurioje kainą lemia pasiūla, paklausa ir tarpsisteminiai pralaidumai tarp šalių. Baltijos šalys elektros prekybos su Rusija nevykdo nuo 2022 m., o su Baltarusija nuo 2020 m.

Mitas nr 4: Baltijos šalims atsijungus nuo BRELL, Kaliningradas neteks elektros ir tai gali sukelti papildomas geopolitines įtampas.

Faktai: Rusija žino apie Baltijos šalių atsijungimą ir Kaliningrado elektros sistemą tam ruošė ne vienerius metus. Kaliningradas niekada nebuvo visiškai integruota BRELL žiedo dalis. Kaliningrade yra pakankamai elektrinių, o jo atstovai nuolat teigia, kad yra pasiruošę Baltijos šalių atsijungimui. Iš viso Kaliningrade sėkmingai įvykdyti 5 izoliuoto darbo bandymai: 2019 m., 2020 m., 2021 m., 2023 m. kartu su Lietuvos izoliuoto darbo bandymu ir 2024 m. rugsėjo 14 d.

Mitas nr. 5: Neaišku, kaip Baltijos šalys vienu metu sinchronizuosis su dvejomis skirtingomis sistemomis – kontinentinės Europos ir Šiaurės šalių tinklais.

Faktai: Sinchronizacija vyks per 2021 m. išplėstą „LitPol Link“ sinchroninę jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos. Nuolatinės srovės jungtis „NordBalt“ tarp Lietuvos ir Švedijos sėkmingai naudojama nuo 2016 metų, o nuolatinės srovės jungtis tarp Estijos ir Suomijos „EstLink“ nuo 2006 metų.

Mitas nr. 6: Sinchronizacija su kontinentine Europa padidins elektros kainas.

Faktai: Elektra su Rusija Baltijos šalys neprekiauja nuo 2022 m., su Baltarusija nuo 2020 m., todėl atsijungimas neturi įtakos elektros kainai. Kainų svyravimams ir dabar, ir po sinchronizacijos, daugiausia įtakos turi saulės ir vėjo energijos gamyba, tarpsisteminių pralaidumų dydžiai ir dujų kaina rinkoje.

Liepos mėnesį Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorės išsiuntė pranešimą Rusijos ir Baltarusijos operatorėms apie BRELL sutarties nepratęsimą. Ši sutartis, kuri apibrėžia Baltijos šalių elektros sistemų veikimo principus Rusijos kontroliuojamoje IPS / UPS elektros sistemoje, nustos galioti 2025 m. vasarį.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Sinchronizacija su kontinentinės Europos sinchronine zona užtikrins nepriklausomą, stabilų ir patikimą Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų dažnio valdymą ir prisidės prie viso regiono energetinio saugumo.

Sinchronizacija padidins Europos elektros perdavimo sistemų ir rinkų integraciją ir sudarys sąlygas Baltijos šalių elektros perdavimo sistemoms veikti pagal bendras ir aiškias Europos taisykles. Ji taip pat skatins atsinaujinančios energijos plėtrą Baltijos šalyse ir Lenkijoje: dėl sinchronizacijos naujai pastatytos ir rekonstruotos elektros linijos, pastotės ir sinchroniniai kompensatoriai padidins perdavimo tinklų galimybes integruoti didesnę atsinaujinančių išteklių dalį bendroje elektros gamyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas