Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“: dėl vėjuotų orų didmeninė elektros kaina Lietuvoje per savaitę mažėjo 21 proc.

Dėl vėjuotų orų ir keletą kartų pagerintų vėjo jėgainių gamybos rekordų vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje praėjusią savaitę mažėjo 21 proc. – nuo 81,6 iki 64,6 euro už megavatvalandę (MWh).
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Elektra

Latvijoje ir Estijoje elektra pigo taip pat kaip ir Lietuvoje, pirmadienį pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Pasak bendrovės Rinkos plėtros skyriaus vadovės Aistės Krasauskienės, praėjusią savaitę vėjo jėgainės du kartus pasiekė rekordinę valandinę gamybą, o šeštadienį vidutinė visos dienos vėjo generacija siekė daugiau nei 1 gigavatą (GW).

„Vėjuoti orai praėjusią savaitę lėmė, kad net 67 proc. viso Lietuvos suvartojimo padengė vietinė gamyba. Dėl to elektros kainos Lietuvoje mažėjo, nepaisant to, kad importo pajėgumai iš Suomijos yra stipriai apriboti“, – pranešime teigė A.Krasauskienė.

Jos teigimu, elektros jungtis tarp Suomijos ir Estijos „EstLink 2“ sugedo sausio 26 dieną ir gali būti remontuojama iki kovo 1 dienos. jos į Baltijos šalis.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę mažėjo 6 proc. iki 261 gigavatvalandžių (GWh), vietos elektrinės užtikrino 67 proc. šalies suvartojimo. Lietuvoje buvo pagaminta 176 GWh elektros – 19 proc. daugiau nei prieš savaitę.

Vėjo elektrinių gamyba Lietuvoje praėjusią savaitę augo 26 proc. iki 119 GWh, hidroelektrinių – 12 proc. iki 16 GWh, tuo metu šiluminių elektrinių mažėjo 17 proc. iki 20 GWh.

Per savaitę vėjo elektrinės Lietuvoje pagamino 68 proc. visos elektros, šiluminės elektrinės – 11 proc., hidroelektrinės – 9 proc., o kitos elektrinės – 12 procentų.

36 proc. šalies elektros poreikio buvo importuota. Bendras importo kiekis mažėjo 20 proc. iki 142 GWh. 82 proc. buvo importuoti iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 4 proc. – iš Latvijos, 13 proc. – per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 21 proc. iki 44 GWh. 60 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipta į Latviją, 40 proc. – į Lenkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas