Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“ eksperimentinę bateriją išbandys su „FuseBox“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ eksperimentinę bateriją išbandys kartu su nepriklausomu paklausos telkėju „FuseBox“.
Litgrid
Litgrid / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paklausos telkėjai gali padėti užtikrinti elektros gamybos ir vartojimo balansą, bandymai padės šią paslaugą integruoti į tinklą, sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

„Vienas svarbiausių elektros sistemos valdymo uždavinių – užtikrinti, kad elektros energijos gamyba atitiktų suvartojimą. Šiam balansui palaikyti reikalingas lankstumas, kurį papildomai gali suteikti elektros energijos kaupimo sistemos ir paklausos telkėjai. (...) Tikimės, kad paklausos telkimo paslauga Lietuvoje augs, o bandymų metu įgyta patirtis prisidės prie sklandesnio jos integravimo į perdavimo tinklą“, – „Litgrid“ pranešime sako R.Masiulis.

Vieno megavato (MW) galios ir vienos megavatvalandės (MWh) talpos baterija gali kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, taip pat gali padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus.

„Fusebox“ yra paklausos telkėjas, apjungiantis pagal poreikį elektros naudojimą susimažinti galinčius vartotojus. Įmonė bateriją testuos pagal turimą veiklos algoritmą, išbandys dažnio atkūrimo rezervo pasiūlymus, taip pat vertins kaip kaupiklis galėtų padėti telkėjams atitikti keliamus tinklo operatorių reikalavimus.

Įmonės strateginės partnerystės vadovas Edvardas Norkeliūnas sako, kad bandymai padės pagerinti vartotojų turimų baterijų valdymą.

„Mūsų vartotojai, matydami elektros kainų svyravimus, prie saulės elektrinių artimiausiu metu planuoja įsirengti ir baterijos kaupimo įrenginius. Mūsų tikslas – turėti plačias kompetencijas bet kuriai mūsų klientų pasirinktai baterijai valdyti, dėl to vykdome šiuos bendrus bandymus“, – pranešime teigia jis.

2022-ųjų vasarą „Litgrid“ atliko baterijos bandymus su „Ignitis gamyba“ bei Lietuvos energetikos institutu, jie parodė, kad baterijų sistemomis galima teikti dažnio valdymo paslaugas Kauno hidroelektrinei, pernai žiemą – su atsinaujinančios energetikos įmone „Green Genius“, bateriją prijungiant ją prie saulės, vėjo ar vandenilio jėgainių tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas