Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“ ir KTU baigė baterijos ir šiluminio kaupiklio testus

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ ir Kauno technologijos universitetas (KTU) baigė 1 megavato (MW) eksperimentinės baterijos ir išmanios energetinės sistemos su šiluminiu kaupikliu bandymus.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais
Elektra / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Hibridinės sistemos testai yra svarbūs plėtojant elektros sistemos lankstumo ir atsinaujinančių energijos išteklių integracijos sprendimus, pranešė „Litgrid“.

„Šie unikalūs bandymai suteikė vertingų žinių perdavimo sistemos operatorei bei mokslo bendruomenei apie naujus lanksčius elektros sistemos valdymo būdus, o kartu leido tyrėjams ir studentams įgyti realios patirties, žengiant į besikeičiančią darbo rinką“, – pranešime sakė „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

KTU Elektros ir elektronikos fakulteto, Elektros energetikos sistemų katedros vedėjas Saulius Gudžius teigė, kad eksperimentas suteikė naujos informacijos, kuri bus panaudota sistemų valdymo algoritmų tobulinimui.

„Litgrid“ ir KTU kaupiklius išmėgino penkiose skirtingose hibridinės sistemos veikimo demonstracijose. Hibridinė sistema sudaryta iš KTU fakulteto pastatų, saulės elektrinės, šilumos siurblio, šiluminio kaupiklio, aušintuvų, skaičiavimo centro, kurį reikia nuolatos aušinti, ir geografiškai nutolusios „Litgrid“ valdomos 1 MW baterijos.

Remiantis bandymais KTU ir „Litgrid“ plėtos lankstumo paslaugų tyrimus su regiono perdavimo sistemos operatorėmis ir mokslo institucijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?