Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Litgrid“ numato pokyčius elektros tiekėjams ir gamintojams: skatins tiksliau planuoti

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ parengė naują atsiskaitymo už disbalansą sutarties projektą. Patvirtinus naująjį projektą, balansavimo pajėgumų užsakymo kaštai nuo 2025-ųjų liepos iš elektros vartotojams taikomo tarifo bus perkeliami už balansą atsakingoms šalims – elektros tiekėjams ir gamintojams, rašoma „Litgrid“ pranešime spaudai.
„Litgrid“ pastoteje Alytuje pristatyti pirmieji sinchronin
„Litgrid“ pastoteje Alytuje pristatyti pirmieji sinchronin

Naujoji tvarka skatins elektros tiekėjus ir gamintojus tiksliau planuoti gamybą ir vartojimą.

„Balansavimo pajėgumų poreikis didėja Lietuvai ruošiantis prisijungti prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos, augant atsinaujinančių energijos išteklių gamybai ir didėjant gaminančių vartotojų skaičiui. Įvykdžius atsiskaitymo už disbalansą pokyčius, energijos tiekėjams ir gamintojams atsiras papildoma paskata tiksliau planuoti gamybą ir vartojimą – nuo to priklausys atsiskaitymo už balansavimo pajėgumus dydis.

Pokyčiams ruošiamės iš anksto, todėl visas suinteresuotas šalis kviečiame į viešąsias konsultacijas, o mūsų klientams – už balansą atsakingoms šalims bei tiekėjams – suteiksime papildomo laiko tinkamai pasirengti“, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovas Donatas Matelionis.

Elektros sistemos stabilumas priklauso nuo to, ar gamyba ir vartojimas yra subalansuoti. Bet koks disbalansas – gamybos ir vartojimo neatitikimas – gali sukelti sisteminių sutrikimų. Viena iš balanso reguliavimo priemonių, kuri leidžia užtikrinti sistemos stabilumą, yra balansavimo pajėgumai.

Tai perdavimo sistemos operatorės rezervuojama elektros energija, skirta elektros sistemos tinklo balansavimui. „Litgrid“ kiekvieną parą rengia aukcionus, kuriuose iš balansavimo paslaugų teikėjų pateiktų pasiūlymų užsako balansavimo pajėgumus rytojaus dienai. Esant poreikiui, perdavimo sistemos operatorė gali panaudoti užsakytus balansavimo pajėgumus sistemos nuokrypių valdymui ir tinklo dažnio reguliavimui.

Balansavimo pajėgumų kaštai iš perdavimo tarifo papildomų paslaugų įsigijimo dedamosios nuo 2025 m. liepos bus perkeliami už balansą atsakingoms šalims. Už balansą atsakingos šalys ir šiuo metu apmoka balansavimo energijos kaštus, kai dėl jų atsakomybės sukuriamas disbalansas. Įvykus pokyčiui už balansą atsakingos šalys taip pat padengs balansavimo pajėgumų paslaugos sąnaudas. Atsiskaitymo dydis priklausys nuo konkretaus tiekėjo ar gamintojo planavimo kokybės, t. y. skirtumo tarp planuojamų ir faktinių elektros gamybos ir vartojimo apimčių.

Augant balansavimo pajėgumų poreikiui ir siekiant juos optimizuoti taip pat kuriama bendra Baltijos balansavimo pajėgumų rinka. Rinkos veiklos pradžia numatoma 2025-ųjų pradžioje.

Elektros rinkos dalyvių pasiruošimui bus suteiktas pereinamasis laikotarpis – pokyčiai bus įgyvendinami per pusmetį nuo Baltijos balansavimo pajėgumų rinkos pradžios.

Balansavimo pajėgumų kaštų perkėlimas už balansą atsakingoms šalims numatytas Europos Komisijos reglamente dėl elektros energijos balansavimo gairių. Toks principas jau įgyvendintas Suomijoje, panaši praktika jau patvirtinta Estijoje ir yra planuojama Latvijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius