Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos barelis šiemet vidutiniškai kainuos 57 dolerius, greičiausiai nebrangs

Pasaulio bankas padidino naftos kainos 2015 metams prognozę, tačiau barelis naftos šiemet toli gražu nepriartės prie 2014 metų lygio, rašo CNBC.
Naftos gavyba Šiaurės jūroje
Naftos gavyba Šiaurės jūroje / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pasaulio bankas tikisi, kad naftos barelio kaina šiemet vidutiniškai sieks 57 JAV dolerius. Balandį jis prognozavo naftą kainuosiant 53 dolerius.

Antrąjį ketvirtį naftos kainos augo 17 proc. Tuo metu kitų energijos išteklių, pavyzdžiui, gamtinių dujų ar anglies, kainos krito. Bendrai ištekliai, įskaitant ir metalus bei žemės ūkio produkciją, nuo balandžio iki birželio pigo.

Gamtinių dujų kaina tuo metu krito 13 proc., anglies – 4 proc. Priežastys tokios pačios: maža paklausa ir per didelė pasiūla.

Naftos brangimas kompensuoja dujų ir anglies pigimą, tačiau kartu energetikos išteklių kainos vis dar maždaug 39 proc. mažesnės nei 2014 metais.

Auganti OPEC gavyba ir toliau darys spaudimą kainoms.

Naftos kainos šiemet atsigavo, tačiau per pastaruosius 12 mėnesių jos yra nukritusios apie 50 proc. Trečiadienį „Brent“ naftos barelis kainavo apie 57 dolerius.

Pasaulio bankas prognozuoja, kad naftos kainos šiais metais išliks panašios, net ir pradėjus trauktis didžiuliam jos pertekliui.

Auganti OPEC gavyba ir toliau darys spaudimą kainoms. Kartelis nusprendė nemažinti gavybos, tikėdamasis išlaikyti rinkos dalį ir vildamasis, kad kainas sumažins OPEC nepriklausančios valstybės, tokios kaip JAV ar Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas