Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainas smukdo nerimas dėl paklausos

Etaloninių naftos rūšių kainos toliau mažėja, stiprėjant nerimui dėl paklausos, kadangi visame pasaulyje toliau auga COVID-19 infekcijų atvejų skaičius.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 OPEC Nafta Energetika

Gruodžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ trečiadienį popiet smuko 0,13 JAV dolerio, arba 0,31 proc., iki 42,32 JAV dolerio už barelį, palyginti su ankstesnės sesijos pabaiga.

Tuo tarpu lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies nafta Niujorko prekių biržoje (NYMEX) buvo prekiaujama po 40,03 JAV dolerio už barelį – 0,17 JAV dolerio, arba 0,42 proc. brangiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu.

Ekspertų teigimu, koronaviruso infekcijų skaičiaus augimas stebimas daugelyje didžiųjų ekonomikų.

„Kyla klausimas, kaip kontroliuoti COVID-19 plitimą ir ar platesni apribojimai turės įtakos ekonominei veiklai ir mobilumui“, – pažymėjo finansinių paslaugų bendrovės „AxiCorp“ strategas Stephenas Innesas.

Tuo tarpu Tarptautinė energetikos agentūra (TEA), nepaisant antrosios koronaviruso bangos, patvirtino einamųjų metų naftos paklausos prognozę. Agentūra skaičiuoja, kad 2020 metų pabaigoje paklausa sieks 91,7 mln. barelių per parą – 8,4 mln. barelių per parą mažiau nei 2019 metais.

TEA prognozuoja, kad 2021 metais paklausa augs 5,5 mln. barelių per parą – iki 97,2 mln. barelių per parą.

TEA pažymėjo, kad OPEC+ šalys susitarimą dėl naftos gavybos mažinimo rugsėjį įvykdė 103 proc. – OPEC šalys įsipareigojimus įvykdė 106 proc., ne OPEC šalys – 99 procentais.

Kyla klausimas, kaip kontroliuoti COVID-19 plitimą ir ar platesni apribojimai turės įtakos ekonominei veiklai ir mobilumui.

Rugsėjį naftos tiekimas sumažėjo iki 91,1 mln. barelių per parą, nes sumažėjo gavyba JAE, Šiaurės jūroje ir Brazilijoje.

Šis sumažėjimas daugiau nei kompensavo JAV gavybos atsigavimą pasibaigus uraganams rugpjūčio mėnesį, dėl kurių pasaulinė gavyba rugsėjį susitraukė 0,6 mln. barelių per parą palyginti su rugpjūčiu ir 8,7 mln. barelių per parą metine išraiška.

Savo ruožtu OPEC spalio mėnesio ataskaitoje prognozuoja, kad pasaulinė naftos paklausa 2020 metais, palyginti su 2019 metais, sumažės 9,5 mln. barelių per parą – ši prognozė beveik atitinka prieš mėnesį paskelbtą prognozę.

OPEC ekspertai padidino naftos sunaudojimą 2019 ir 2020 metais atitinkamai 70 tūkst. ir 60 tūkst. barelių per parą, todėl tikimasi, kad naftos paklausa šiemet bus 90,29 mln. barelių per parą.

Naftos paklausos prognozė 2021 metams pabloginta 80 tūkst. barelių per parą – OPEC skaičiuoja, kad paklausa padidės 6,5 mln. barelių per parą iki 96,8 mln. barelių per parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas