Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainos auga skatinamos tolesnių sankcijų Rusijai perspektyvų

Naftos kainos antradienį pradėjo prieaugiu, skatinamos tolesnių sankcijų Rusijai už įtariamus žiaurumus kai kuriuose okupuotuose Ukrainos miestuose perspektyvų, tuo metų akcijų indeksai Niujorke ir Europoje ūgtelėjo saikingai – po 0,3 procento.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Scanpix“/AP nuotr.

Ankstyvą rytą „Brent“ naftos kaina siekė apie 109,31 JAV dolerio už barelį, arba 1,7 proc. daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje, o WTI – 105 JAV dolerius už barelį.

Europos Sąjungos pareigūnai šiomis dienomis tariasi dėl naujų priemonių, kurios bus nukreiptos prieš Maskvą dėl žudynių į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esančiame Bučos mieste.

Planuojamos bausmės galėtų apimti draudimą importuoti rusiškas žaliavas.

Tokio žingsnio jau yra ėmusios JAV ir Didžioji Britanija.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas taip pat pranešė, kad šią savaitę JAV paskelbs daugiau sankcijų.

Pirmadienį fiksuotas naftos kainų prieaugis kompensavo dalį penktadienį stebėto nuosmukio, įvykusio rinkai sureagavus į Vašingtono ir kitų didžiųjų ekonomikų pažadą panaudoti milijonus barelių naftos iš strateginių rezervų, siekiant stabdyti infliaciją skatinančio kainų augimo.

Be to, naftos kainų prieaugis atsvėrė tikėtino paklausos sumažėjimo Kinijoje dėl kai kuriose šalies dalyse dėl COVID-19 protrūkio paskelbto karantino, įskaitant didžiausią miestą Šanchajų, poveikį.

Visgi neslopstantis neapibrėžtumas, kurį sukėlė karas Ukrainoje, ir jo tikėtinas smūgis pasaulio ekonomikai nesutrukdė dar vienai sėkmingai Volstryto prekybos sesijai, kur „Nasdaq“ šuolis lėmė visų trijų pagrindinių indeksų augimą.

„Nepaisant visų rūpesčių, akcijos tebėra geriausias pasirinkimas siekiantiems grąžos, viršijančios šiandieninę padidėjusią infliaciją“, – mano rinkų strategas Louis Navellier.

Tuo metu Azijoje rezultatai nebuvo tokie džiuginantys, o Honkongo, Šanchajaus ir Taibėjaus biržos buvo uždarytos dėl švenčių.

Tokijo, Sidnėjaus, Singapūro, Džakartps ir Velingtonp akcijų indeksai šiek tiek pakilo, tuo tarpu Seulo ir Manilos – nežymiai sumenko.

Prekybininkai laukia naujausio JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) posėdžio protokolo, kuris bus paskelbtas šią savaitę, tikėdamiesi įžvalgų apie centrinio nuomonę, susijusią su pinigų politika.

FRS kovo mėnesį bazinę palūkanų normą padidino 0,25 procentinio punkto, o dabar vis daugiau analitikų mano, kad gegužės mėnesį bus apsispręsta dėl padidinimo puse procentinio punkto, atsižvelgiant į sparčiai augančią infliaciją ir stiprius darbo vietų duomenis, kurie rodo, kad ekonomika išlieka pakankamai tvirta, kad galėtų padengti didesnes skolinimosi išlaidas.

„National Australia Bank” analitikas Tapas Stricklandas pridūrė: „Pelno ataskaitų teikimo sezonas JAV prasidės kitą savaitę ir bus įdomu pamatyti, kaip įmonės interpretuoja perspektyvas ir ar bus sumažintos pajamų gairės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?