Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainos nepaliauja augti

Etaloninių naftos rūšių kainos antradienį kyla skatinamos lūkesčių dėl grįžimo prie ikikrizinio naftos vartojimo modelio, krizei pamažu traukiantis.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.

Balandžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ antradienį ryte siekė 61,05 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,49 JAV dolerio, arba 0,81 proc. didesnė nei baigiantis ankstesnei prekybos sesijai. Vasario 8 dieną šie sandoriai pabrango 1,22 JAV dolerio, arba 2,1 proc., iki 60 JAV dolerių už barelį.

Pažymėtina, kad „Brent“ rūšies nafta viršijo 60 JAV dolerių už barelį ribą pirmą kartą nuo 2020 metų sausio 24 dienos, rodo „Dow Jones“ duomenys.

Tuo tarpu kovo mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 0,47 JAV dolerio, arba 0,81 proc., iki 58,44 JAV dolerio už barelį, lyginant su ankstesne prekybos sesija. Pirmadienį šie sandoriai pabrango 1,12 JAV dolerio, arba 2 proc., iki 57,97 JAV dolerio už barelį.

Analitikai pastebi naftos paklausos atsigavimo visame pasaulyje požymius, rašo „S&P Global Platts“. Naftos importas į Kiniją praėjusią savaitę pasiekė aukščiausią lygį per šešis mėnesius. Indijoje dėl padidėjusio transporto priemonių srauto paklausa vėl grįžta į prieš pandemiją buvusį lygį, tuo tarpu JAV sausio mėnesį tapo didžiausia savo naftos pirkėja.

„Vyrauja optimizmas, kad vakcinavimas atliks svarbų vaidmenį normalizuojant pasaulio ekonomiką“, – OANDA analitikas Edwardas Moya.

Be to, rinką palaiko augančios viltys dėl naujo JAV ekonomikos skatinimo paketo patvirtinimo, teigia analitikai.

Sumažėjusi naftos gavyba ir OPEC+ šalyse, ir JAV taip pat prisidėjo prie naftos rinkos suaktyvėjimo.

„Kalbant apie pasiūlą, nėra jokios rizikos, nes Saudo Arabija pašalino šią riziką, tuo tarpu JAV skalūnų naftos gamyba yra beveik 20 proc. mažesnė nei praėjusiais metais“, – pažymėjo E.Moya.

Savo ruožtu ANZ analitikai pažymi, kad veikiančių naftos gręžimo platformų skaičius JAV vis dar yra 60 proc. mažesnis už tą, kuris buvo stebimas iki koronaviruso protrūkio, o tai rodo įmonių nenorą didinti gavybos apimtis.

Visgi kai kurie ekspertai atsargiai vertina padėtį naftos rinkoje, perspėdami, kad pagrindinių faktorių pagerėjimas gali būti pervertintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas