Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainos pasuko aukštyn: šuolį lėmė didžiųjų eksportuotojų pranešimas apie gavybos apimčių mažinimą

Reaguojant į naftą eksportuojančių šalių organizacijos netikėtą naujieną, kad sumažins gavybą, pirmadienį pradėjo kilti naftos kainos. Ekspertai įspėja, kad tai smūgis kovojant su infliacija.
Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC)
Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) / „Reuters“/„Scanpix“

Saudo Arabija ir kitos Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės sekmadienį pranešė, kad pradės mažinti naftos gavybą.

Saudo Arabija, Irakas, JAE, Kuveitas, Alžyras ir Omanas nuo gegužės iki metų pabaigos sumažins gavybą daugiau nei 1 mln. barelių per parą. Be to, tai bus didžiausias gavybos sumažinimas nuo spalio mėnesio, kai OPEC+ sumažino gavybą 2 mln. barelių per parą.

Rusija, dominuojanti OPEC+ kartelyje, taip pat pranešė pratęsianti dabartinį gavybos sumažinimą 500 tūkst. barelių per parą iki šių metų pabaigos.

Reaguojant į naujieną pasaulinė „Brent“ rūšies nafta pirmadienį ryte pabrango 5,31 proc. – iki 84,13 JAV dolerio už barelį, o apie 15.30 valandą jau buvo pakilusi iki 85 dolerių.

JAV WTI rūšies nafta pabrango 5,48 proc. – iki 79,83 JAV dolerio.

Abu šie kainų pakilimai buvo didžiausi per beveik metus, rašo CNN.

Po kovo 10 d. JAV Silicio slėnio banko (Silicon Valley Bank) žlugimo praėjus savaitei po to, kai neramumai išplito į platesnį bankų sektorių ir sukėlė pasaulinės recesijos baimę, naftos kainos nusmuko atitinkamai iki 73 ir 67 JAV dolerių už barelį, teigia CNN.

Kylant naftos kainoms, infliacija gali ilgiau išlikti aukštesnė, o tai dar labiau padidins spaudimą vartotojams visame pasaulyje.

„Šis įvykis yra smūgis infliacijai, – pirmadienį teigė „Sophie Lund-Yates, pagrindinė „Hargreaves Lansdown“ akcijų analitikė. – Rinkos supranta, kad jei spaudimas tęsis, centriniams bankams teks pratęsti arba sustiprinti palūkanų normų didinimo ciklus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas