Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naftos kainos savaitę pradeda augimu

Naftos kainos pirmadienį kyla, rinkai nerimaujant dėl trūkumo, o OPEC+ šalims nerodant noro didinti gavybos daugiau anksčiau sutaro lygio.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Nafta Naftos kaina

Kaip buvo pranešta, OPEC+ šalių ministrai praėjusį ketvirtadienį vienbalsiai nusprendė toliau laikytis anksčiau sutarto plano, nepaisydami JAV prezidento Joe Bideno raginimų paspartinti naftos gavybos didinimą. OPEC+ nuo liepos kas mėnesį paros gavybą padidina 400 tūkst. barelių, siekdama kompensuoti COVID-19 pandemijos metu patvirtintą 9,7 mln. barelių per parą gavybos sumažinimą. Kartelis posėdžiauja kas mėnesį, kad aptartų esamą rinkos padėtį ir, jei reikia, pakoreguotų planus.

Praėjusį savaitgalį Saudo Arabijos valstybinė naftos bendrovė „Saudi Aramco“ paskelbė, kad gruodžio mėnesį padidins visų rūšių naftos kainas pirkėjams Azijoje, JAV, Šiaurės Vakarų Europoje ir Viduržemio jūros regione.

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios ūgtelėjo 0,97 JAV dolerio, arba 1,17 proc., iki 83,71 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šie sandoriai pabrango 2,2 JAV dolerio, arba 2,7 proc., iki 82,74 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 1,04 JAV dolerio, arba 1,28 proc., iki 82,31 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šių sandorių vertė padidėjo 2,46 JAV dolerio, arba 3,1 proc., iki 81,27 JAV dolerio už barelį.

Praėjusią savaitę „Brent“ atpigo 1,2 proc., WTI – 2,8 procento.

„Saudi Aramco“ gruodį padidins į Aziją tiekiamos naftos kainas 1,1–2,8 JAV dolerio už barelį, į Jungtines Valstijas – 0,5 JAV dolerio už barelį, į Šiaurės Vakarų Europos šalis – 1–3,3 JAV dolerio už barelį, į Viduržemio jūros valstybes – 1,1–3 JAV dolerio už barelį.

Tikėtina, kad OPEC+ ir ypač Saudo Arabija nepakeis savo požiūrio į gavybos apimčių atkūrimą, pažymėjo didžiausios pasaulyje nepriklausomos naftos prekybininkės „Vitol Group“ vadovas Mike'as Mulleris.

„Saudo Arabija padidino naftos kainas labiau, nei kas nors tikėjosi, – pacitavo M. Mullerį „Bloombergo“. – Tai signalas tiems, kurie kritikuoja OPEC+ dėl nepakankamos gavybos didinimo spartos. Rijadas mano vietoj to galįs didinti kainas.“

JAV energetikos sekretorė Jennifer Granholm sekmadienį pareiškė, kad JAV vis dar svarsto galimybę pradėti pardavinėti naftą iš Strateginio naftos rezervo (SPR) ir ketina atidžiai įvertinti duomenis apie naftos atsargas JAV, kurie bus paskelbti šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas