Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujametis siurprizas: didmeninės elektros kainos biržoje Lietuvai rytojui – vos 1 ct/kWh

Jei rugpjūtį Lietuvos vartotojai šiurpo nuo 18 d. pasiekto kainos rekordo elektros kainų biržoje – 4 eurų/kWh, paskutinė metų diena taip pat iš nuostabos privertė pakelti antakius. Vidutinė elektros kaina Lietuvai „Nord Pool“ biržoje rytoj bus 1,146 ct/kWh arba 11,46 euro/MWh.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Tokia vidutinė elektros kaina gruodžio 31 d. laikysis ir Latvijoje bei Estijoje. Tuo tarpu Suomijoje bei Švedijoje, iš kurios Lietuva importuoja didžiumą elektros energijos, jos kaina bus dar mažesnė – 8,72 euro/MWh.

Vokietijoje vidutinė dienos elektros kaina gruodžio 31 d. yra netgi neigiama – minus 0,79 euro už megavatą.

15min iliustracija/Kainų žemėlapis „Nord Pool“ tinklapyje gruodžio 31 d.
15min iliustracija/Kainų žemėlapis „Nord Pool“ tinklapyje gruodžio 31 d.

„Nord Pool“ kainos Lietuvos zonai jau kuris laikas buvo ypač mažos – štai šiandien elektros kaina biržoje Lietuvai buvo 5,73 ct/kWh, o antrą Kalėdų dieną – vos 4,15 ct/kWh.

Tiesa, daugumai elektros vartotojų tikrai nereikėtų nuo vidurnakčio skubėti pleškinti elektros – daugiausiai iš to išloš išmaniuosius skaitiklius turintys vartotojai, pasirinkę su birža susietus valandinės apskaitos planus. Be to, prie įsigijimo kainos dar pridedamas pridėtinės vertės mokestis (PVM), tiekėjo marža bei persiuntimo ir kiti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nustatyti mokesčiai.

Tuo tarpu fiksuotos kainos vartotojai jokio kainų pokyčio apksritai nepajus – už elektrą jie atsiskaitys sutartyje numatytu tarifu.

Su 15min kalbėję Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ atstovai patvirtino, kad matomos kainos nėra sistemos klaida. Panaši kaina pastarąjį kartą fiksuota 2021 m. balandį.

„Elektros energijos didmeninės rinkos kainos rytoj visoje Europoje mažos dėl panašių priežasčių: šilti orai ir šventinės dienos sumažino elektros poreikį, o pakankamai didelis vėjas visoje Šiaurinėje ir Vakarų Europoje padidino pasiūlą. Gruodžio 31 d. vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje bus 11,5 euro/MWh – mažiausia per visus šiuos metus. Paryčiais tarp 4 ir 6 valandos kainos bus neigiamos (iki minus 0,04 euro/MWh) – taip pat pirmą ir vienintelį kartą šiemet“,komentavo „Litgrid“ Strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas Ramūnas Bikulčius.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas tokias kainas vadino „malonia anomalija“ ir aiškino tai atšilusiais orais.

„Jei būtų –10 ar –15 laipsnių šalčio, mes turėtume visai kitas tendencijas, bet dabar matome, kad dujų kainos gerokai sumažėjo, sausio 1-ajai prognozuojama 10 laipsnių šilumos. Skandinavijoje daug prisnigo, todėl elektros problemos susitvarkė, nes vasarą buvo kiek per sausa, dabar vandens pakanka. Prancūzijoje atominės elektrinės buvo pristabdytos, dabar lyg ir susitvarkė. Vienu žodžiu, poreikis sumažėjo, dujų yra, šildymui jų reikia mažiau“, – 15min kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas

Jis prognozavo, kad žemos kainos, tiesa, greičiausiai kiek aukštesnės nei 1 ct/kWh, išsilaikys ir ilgiau.

„Nežinia, kaip ilgai taip truks, bet matome, kad visa šita žiema nebus šalta, todėl galime prognozuoti, kad dujos nebus brangios, tad ir elektra atitinkamai nebus [brangi]. Bet visi prognozuoja labai atsargiai, nes nežinia, kaip oras gali pasikeisti. JAV siautė pūgos, tad niekas negarantuotas, kad tai neužklups ir Europos. Jei būtų toks oras, dujų saugyklos išsektų ir pamatytume, kad jų kainos vėl šoka, o elektros kainos iš paskos“, – sakė V.Jankauskas.

Pašnekovas taip pat pastebėjo, kad tokias kainas gali lemti tai, kad savaitė yra tarp švenčių, kai labai daug žmonių atostogauja, todėl ir šeštadienį, ir sekmadienį paprastai kainos visada sumažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas