Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo elektros kainų kompensacijų iki atidėtų mokesčių verslui: 5 pagalbos priemonės, kurias svarsto valdžia

Trečiadienį Seimo Audito komitete kalbėta apie planuojamą valstybės paramą energetikos krizei spręsti. Nors ji bus pristatyta su kitų metų biudžeto projektu, Finansų ministerija pristatė 5 pagrindines tikėtinų priemonių kryptis.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Reaguodama į energijos kainų šuolį, Vyriausybė analizuoja įvairius galimus sprendimus. Finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas komitete, nesileisdamas į detales, pristatė, kokios priemonės šiuo atveju galimos. Išskyrė principines penkias tikėtinų priemonių kryptis-blokus.

„Pirmas: Instrumentai, apie kuriuos jau žinome, kurie orientuoti į šį šildymo sezoną. Tai jau yra pateikta Seime. Dviem šildymo sezonams toliau tęsiamas nulinis PVM centriniam šildymui, šildymo kompensacijos gyventojams modelio adaptavimas ir susiję klausimai, kurie pasiekę Seimą“, – kalbėjo M.Liutvinskas.

Lietuvos banko nuotr./Mindaugas Liutvinskas
Lietuvos banko nuotr./Mindaugas Liutvinskas

Pasak jo, tęsiamos priemonės gyventojų pajamoms ir perkamajai galiai didinti.

„Ypač pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Ši linija tęsiama nuo gruodį priimto šių metų biužeto, metų viduryje buvusio biudžeto peržiūrėjimo“, – tęsė M.Liutvinskas.

Antrąjį galimų priemonių bloką, pasak jo, sudarytų tokios, kurios susijusios su minimalios algos didinimu, neapmokestinamųjų pajamų didinimo peržiūra.

„Tai, kas ateina iš įstatymų įpareigojimų – pensijų indeksavimas, socialinių išmokų koeficientų didinimas, orientuojantis į labiausiai pažeidžiamas visuomenės grupes, viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų peržiūra“, – tęsė M.Liutvinskas.

Kaip trečiąjį bloką galimų priemonių jis įvardijo energijos kainų augimo dalinį kompensavimą.

„Ketvirtas: į vidutinį ir ilgesnį laikotarpį orientuoti sprendimai. Turime galvoti apie didesnį atsparumą panašioms situacijoms ateityje. Vyriausybė daug apie tai galvoja. Daug darbo tarp ministerijų vyksta. Kalbama apie papildomas investicijas į atsinaujinančios energijos plėtrą ir energetinį efektyvumą. Dėliojama įvairių priemonių. Iš Europos Sąjungos RRF paskolinio instrumento, kurio Lietuva nėra išnaudojusi, galimai bus skolinamasi“, – prognozavo viceministras.

Penktajam blokui priemonių, pasak jo, būtų priskirtas galimas mokesčių laikinas atidėjimas energetiškai intensyviausiam verslui, kuris labiausiai pažeidžiamas energijos kainų šoko atžvilgiu.

„Tarkime, verslai, kurių sąnaudos sudaro ne mažiau kaip 10 proc., visų sąnaudų“, – kalbėjo jis.

Galimi sprendimai bus pristatyti su kitų metų biudžetu spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas