Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

OPEC+ sumažinus gavybą, JAV svarsto visas galimybes, kaip reaguoti

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) ir jos sąjungininkams nusprendus sumažinti naftos gavybą, nors JAV įrodinėjo, kad dėl to pakils kuro kainos ir kils grėsmė pasaulio ūkiams, Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad JAV administracija svarsto „visas galimybes“, kaip reaguoti į tokį vadinamosios OPEC+ grupės sprendimą.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Prezidento Joe Bideno administracija yra supykusi, kad sąjungininkė Saudo Arabija palaikė naftos kartelio ir Rusijos vadovaujamos papildomos dešimties naftos eksportuotojų grupės trečiadienį priimtą sprendimą sumažinti gavybą 2 mln. barelių per dieną siekiant padidinti „juodojo aukso“ kainas.

Toks sprendimas buvo priimtas tuo metu, kai J.Bidenas vadovauja tarptautinėms pastangoms izoliuoti daug energijos išteklių išgaunančią Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą ir kartu stengiasi prieš kitą mėnesį įvyksiančius vidurio kadencijos rinkimus pažaboti infliaciją Jungtinėse Valstijose.

„Nusivylimas. Vertiname, kokių galime turėti alternatyvų“ kovoti su numatomu kainų kilimu, pareiškė J.Bidenas reporteriams.

Anot jo, „alternatyvų yra daug“.

Vašingtonas, be kita ko, galėtų vėl pasinaudoti nacionalinėmis strateginėmis naftos atsargomis, galbūt galėtų padidinti vidaus gavybą ir imtis drastiškesnių priemonių, pavyzdžiui, apriboti eksportą.

Nacionalinės ekonomikos tarybos vadovas Brianas Deese'as žurnalistams pareiškė, kad „mes turime įvertinti ..., kokios priemonės yra būtinos“.

Paklaustas, ar tai galėtų reikšti, kad, be kita ko, galėtų būti uždraustas ar apribotas JAV išgaunamos naftos eksportas, jis atsakė, kad „prezidentas mums nurodė svarstyti visas galimybes – taip bus ir toliau. Būtent taip mes sprendžiame šį klausimą.“

B.Deese'as taip pat neatmetė Kongrese svarstomos idėjos priimti įstatymą, pagal kurį antimonopolinių ieškinių atveju būtų įmanoma panaikinti valstybės imunitetą. Toks įstatymas galėtų atverti kelią JAV vyriausybei patraukti naftos kartelio narius į teismą.

„Vertinsime įvairius klausimus ir tarsimės su Kongresu“, – pareiškė jis.

B.Deese'as pažymėjo, kad OPEC+ priimtas sprendimas yra „nepagrįstas“, nes pasaulio ekonomikos būklė šiuo metu yra prasta, o „pasiūlos nepakankamumas ir toliau kelia nemažų sunkumų“ vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas