Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

OPEC+ toliau laikysis susitarimo dėl laipsniško naftos gavybos didinimo

Saudo Arabija, Rusija ir kitos didžiausios naftos gamintojos trečiadienį susitarė toliau tvirtai laikytis susitarimo dėl laipsniško čiaupų atsukimo, nepaisydamos Rusijos invazijos į Ukrainą, dėl kurios kainos nepaliaujamai kopia į viršų.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

Tiek WTI, tiek „Brent“ naftos kaina trečiadienį viršijo 110 JAV už barelį ribą. „Brent“ atveju tai yra aukščiausia riba nuo 2014 metų, o WTI – nuo 2013-ųjų.

OPEC+ mėnesiniame posėdyje, trukusiame mažiau nei valandą, nusprendė laikytis praėjusių metų sprendimo ir balandžio mėnesį siekti 400 tūkst. barelių per parą naftos gavybos didinimo, rašoma organizacijos pranešime.

Sprendimas atitiko analitikų prognozes. Kitas posėdis įvyks kovo 31 dieną, pranešė grupė.

Sekmadienį OPEC lyderė Saudo Arabija patvirtino, kad 13 šalių organizacija ir jos 10 partnerių, vadovaujamų Maskvos, sulaukusios tarptautinės kritikos ir sankcijos bangos dėl invazijos į Ukrainą, ketina laikytis susitarimo.

Kaip rašo Saudo Arabijos naujienų agentūra „Saudi Press Agency“, sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas „patvirtino, kad karalystė siekia stabilumo ir naftos rinkų pusiausvyros“.

„Sutrikimų rizika“

Trečiadienio posėdis, surengtas vaizdo ryšio priemonėmis, įvyko kitą dieną po to, kai Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) šalys susitarė iš rezervų panaudoti 60 mln. barelių naftos, kad stabilizuotų pasaulines rinkas.

JAV teks pusė šio kiekio, paskelbė prezidentas Joe Bidenas.

Visgi šio žingsnio nepakanka nuraminti rinkų, o analitikai praktiškai nesitikėjo, kad OPEC+ priims sprendimą, leidžiantį pažaboti kylančias kainas.

„Karas Ukrainoje darosi labai bjaurus ir destruktyvus, o karo veiksmai tarp Vakarų ir Rusijos stiprėja. Didelė grėsmė, kad gali sutrikti tiek naftos, tiek gamtinių dujų tiekimas,“ – prieš susitikimą kalbėjo Švedijos banko SEB analitikas Bjarne Schieldropas.

„Popierinis pažadas“

OPEC+ iki šiol priešinasi pagrindinių naftos vartotojų, tokių kaip JAV, spaudimui labiau atsukti čiaupus, nes kai kurioms jos narėms, įskaitant Nigeriją ir Angolą, sunku įvykdyti kvotas.

Nuo gruodžio iki sausio mėnesio OPEC narės padidino savo gavybą 64 tūkst. barelių per parą, o tai yra gerokai mažiau nei susitartas 400 tūkst. barelių per parą kiekis, teigiama pastarojoje organizacijos mėnesinėje ataskaitoje.

„OPEC+ pažadas padidinti pasiūlą kol kas tėra „popierinis“ pažadas <...> tai dar labiau padidina tiekimo rinkose trūkumą ir dar labiau skatina aukštą kainų aplinką“, – sakė tyrimų bendrovės „Rystad Energy“ analitikė Louise Dickson.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC), kurios sekretoriatas yra Vienoje, 2020 metais drastiškai sumažino gavybą, kai COVID-19 pradėjo plisti visame pasaulyje, mažindamas paklausą ir kainas.

Trečiadienio susitikimas įvyks svarbiu momentu, nes artimiausiomis dienomis, tikimasi, baigsis derybos dėl 2015 metų Irano branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Jei būtų pasiektas susitarimas ir sankcijos Iranui būtų vėl panaikintos sankcijos, tai galėtų atverti šalies naftos eksportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas