Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Orlen“ gali perimti „Rosneft“ priklausančias Vokietijos Švedto gamyklos akcijas

Vokietija ketina pakoreguoti energetinio saugumo įstatymą, kad galėtų parduoti Kremliaus kontroliuojamam koncernui „Rosneft“ vis dar priklausančias Vokietijos Brandenburgo federalinėje žemėje esančios Švedto naftos perdirbimo gamyklos akcijas. Tai atveria galimybes jas įsigyti suinteresuotai Lenkijos energetikos grupei „Orlen“, skelbia leidinys money.pl.
„Orlen“ degalinė
„Orlen“ degalinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Įsigaliojus embargui rusiškai naftai, Vokietijai teko ieškoti tiekėjų savo naftos perdirbimo gamykloms. Viena iš naujų krypčių, iš kur nafta patenka į Vokietiją, yra Lenkija“, – rašoma publikacijoje.

Pažymima, jog Varšuvos ir Berlyno pasiektas susitarimas leido vokiečiams užtikrinti svarbios naftos perdirbimo įmonės veiklos tęstinumą. Didžiausia jos akcininke formaliai išlieka „Rosneft“ antrinė įmonė Vokietijoje, o jų valdymą praėjusį rudenį laikinai perėmė Vokietijos federalinė tinklų agentūra (Bundesnetzagentur).

Kita vertus, kaip teigia money.pl, Lenkijos pagalbos aprūpinant Švedto gamyklą žaliava suteikimas priklausė nuo to, ar iš šios įmonės akcininkų bus išstumtas Rusijos kapitalas.

Švedto naftos perdirbimo gamykla, pajėgi per metus perdirbti 11,6 mln. tonų žaliavos, yra prijungta prie Rusijos eksporto naftotiekio „Družba“. Tačiau Vokietija priversta ieškoti alternatyvos rusiškai naftai, o dalį jos netekčių jau pakeitė Kazachstano žaliava.

Apie 3 tūkst. darbuotojų turinčiai Švedto gamyklai kartu Leunos naftos perdirbimo įmone tenka pagrindinis vaidmuo aprūpinant degalais rytinę Vokietijos dalį, taip pat iš dalis – sostinę Berlyną bei Lenkijos vakarinius regionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas