Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Parama įsigyjant šilumos siurblį oras-vanduo: šansas sutaupyti modernizuojant namų šildymo sistemą

Spalio 5 dieną Lietuvos energetikos agentūra (LEA) paskelbė kvietimą gyventojams teikti paraiškas ir gauti kompensacijas keičiant turimus neefektyvius, taršius, biomasę ar iškastinį kurą naudojančius šildymo katilus į šilumos siurblius arba modernius biokuro katilus. Valstybė numačiusi per šešerius metus paskirstyti gyventojams daugiau kaip 90 mln. eurų paramos, kad individualiuose namuose veikiančios neefektyvios ir taršios šildymo įrangos būtų pakeistos moderniomis ir efektyviomis. Šio kvietimo metu numatoma paskirstyti per 14 mln. eurų.
Šildymas
Šildymas / 123RF.com nuotr.

Šilumos siurbliai oras–vanduo ženkliai mažiau teršia aplinką, todėl gyventojai ne tik sutaupo lėšų efektyviau pasigamindami šilumos energiją, bet ir prisideda prie švaresnės aplinkos, geresnės oro kokybės. Pasinaudojus parama, sutaupoma dar daugiau.

LEA parama padeda sutaupyti

ES valstybių politika, skatinanti atsisakyti taršaus kuro, ženkliai padidino domėjimąsi šilumos siurbliais. Didelės įtakos tam turėjo ir aukštyn šoktelėjusios iškastinio kuro kainos bei nežinomybė kokios jos bus ateityje, ypač kai viename ar kitame regione įsiplieskia ginkluoti konfliktai, iššaukiantys iškastinio kuro kainos šuolius.

Modernizuojant šildymo sistemą, šilumos siurbliai oras – vanduo pasirenkami ne tik dėl savo efektyvumo, bet ir dėl modernizavimo paprastumo, tad susiklosčius palankesnėms finansavimo sąlygoms, daugelis namų savininkų pradeda ieškoti galimybių seną, dujomis ar kietu kuru kūrenamą katilą keisti moderniu šilumos siurbliu.

Šilumos siurbliai iki 75 proc. energijos gauna iš aplinkos, likusi dalis yra elektros energija. Iš aplinkos gautą šilumą, sistema oras–vanduo atiduoda grindinio šildymo sistemai ar radiatoriams, ruošia karštą vandenį. Tai komfortiškas ir saugus šildymo būdas: šiai sistemai nėra svarbi vidinio įrenginio sumontavimo vieta, namo išplanavimas ar plotas; šilumos siurbliams oras–vanduo nereikia kamino; nereikalingi žemės kasimo darbai; šilumos siurblio paruošto vandens pakanka visoms namų ūkio reikmėms. Be to, tai ekologiškas, aplinką tausojantis šildymo sprendimas, o jei sistema veikia pasitelkdama atsinaujinančių šaltinių energiją, ji į aplinką neišskiria CO2.

Moderniais šilumos siurbliais NØRDIS prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis sako, kad valstybės skiriama parama ne tik didina susidomėjimą šilumos siurbliais, bet ir keičia žmonių požiūrį. Pasak Mindaugo, individualaus namo šildymo įranga yra brangi, o norintiems pasikeisti seną įrangą nauju šilumos siurbliu kildavo nemažai dvejonių, tačiau parama paskatina domėjimąsi – tai gerai matėsi tiek paskelbus ankstesnę paramą, tiek dabar. „Šiuo metu, kai naujos paramos programa jau paskelbta ir nemaža išlaidų dalis sugrąžinama, žmonėms apsispręsti lengviau. Be to, reikia įvertinti, kad šilumos siurbliai montuojami jau ne vieneri metai, jie sėkmingai veikia įvairiuose gyvenamuose namuose, žmonės mato gerąsias kaimynų praktikas, tad jiems nebekyla tiek dvejonių, kiek kildavo anksčiau“ – pastebi Mindaugas Beniušis. Tačiau „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas akcentuoja, kad modernizuodami šildymo sistemą, žmonės turi įvertinti ir savo būstą: „Jei namas „kiauras“ ir šilumos siurblys šildys ne namus, bet lauko orą, tokiu atveju, šildymo išlaidos bus didelės. Šilumos siurbliai pasiteisina energetiškai efektyviuose namuose“. Energetinį efektyvumą akcentuoja ir paramą pristačiusi energetikos viceministrė Inga Žilienė: „Energetinis efektyvumas yra vienas svarbiausių faktorių, tiesiogiai padedantis mažinti gyventojų išlaidas šildymui, todėl šia paramos priemone skatiname gyventojus atsinaujinti modernias šildymo sistemas, kurios padėtų taupyti energiją ir lėšas“.

Svarbu tai, kad paraiškas paramai gali teikti ir tie gyventojai, kurie efektyvesnį šildymo įrenginį jau įsirengė šią vasarą (ne anksčiau kaip po 2023 m. liepos 26 d.), tad galima sakyti, kad paramos „traukinys“ įsibėgėjęs, o susidomėjimas parama auga su kiekviena diena, juolab, kad šį kartą paramos sąlygos palankesnės. Keičiant neefektyvų šildymo katilą šilumos siurbliu, vidutiniškai gali būti kompensuojama apie 3,5 tūkst. eurų išlaidų. Jei ankstesnėje paramos programoje, kurią skelbė Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) buvo reikalaujama atsisakyti senos šildymo įrangos, tai naujo kvietimo sąlygose šio reikalavimo nėra – turimo katilo atsisakyti nebereikalaujama.

Kompensacijos dydį lemia šilumos siurblio galia

Spalio 5 dieną skelbto kvietimo metu kompensacijoms numatyta paskirstyti per 14 mln. eurų lėšų. Bendrai Neefektyvių ir taršių katilų keitimo priemonei per 6 metų laikotarpį (iki 2029 III ketv.) planuojama paskirstyti 90,44 mln. eurų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Dalies išlaidų finansavimą bus galima gauti, jei gyventojas pasikeitė ar planuoja pasikeisti neefektyvų katilą, kurį naudojant būstas buvo šildomas tiekiant pašildytą vandenį į radiatorius ar grindų šildymo įrangą. Pagal Energetikos ministerijos 2023 m. liepos 24 d. patvirtintas projektų finansavimo sąlygas, parama bus teikiama įsirengiant naujus 5-osios klasės sertifikuotus biokuro katilus ar šilumos siurblius žemė-vanduo, vanduo-vanduo ir oras-vanduo. Katilų keitimas į šilumos siurblius oras–oras pagal paramos teikimo sąlygas nefinansuojamas.

Preliminariai apskaičiuoti galimą kompensaciją nesunku, nes LEA pateikė šildymo katilų keitimo namų ūkiuose išlaidų įkainius. Diegiant šilumos siurblį oras-vanduo, fiksuotas įkainis priklauso nuo įrenginio vardinės (Prated) galios (žr. lentelę). Kompensacija skiriama iki 50 proc. fiksuoto įkainio, taigi, norėdami sužinoti gautinos paramos dydį, fiksuotą įkainį padaliname pusiau ir dauginame iš pasirinkto šilumos siurblio vardinės (Prated) galios.

LEA nuotr./Šildymo katilų keitimo namų ūkiuose išlaidų įkainiai
LEA nuotr./Šildymo katilų keitimo namų ūkiuose išlaidų įkainiai

Vienas namų ūkis gali teikti tik vieną paraišką vieno individualaus namo ar sodo namo neefektyvaus šildymo katilo pakeitimui finansuoti, bet iš viso jo pateikiamų paraiškų skaičius neribojamas. Jei Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje esantis namas patenka į centralizuoto aprūpinimo šiluma zonas, tokiu atveju, pagal finansavimo sąlygų reikalavimus, neefektyvų šildymo katilą galima keisti tik į šilumos siurblį. Paraišką galima teikti iki 2024 m. balandžio 5 d., projektų įgyvendinimo trukmė – iki 18 mėnesių.

„Didelis privalumas yra tai, kad žmonės investavę į šilumos siurblius galės atgauti tikrai nemažą pinigų sumą. Lietuvos energetikos agentūra nevertins už kiek žmogus įsigijo įrenginį – konkreti išmokų suma susieta tik su įrangos vardine (Prated) galia, tad įsirengus vidutinės, o ne premium klasės įrenginį, susigražinti bus galima didesnę dalį investuotų pinigų“, – sako šilumos siurbliais „NØRDIS“ prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis.

NØRDIS šilumos siurbliai oras-vanduo: tvarus ir efektyvus šilumos šaltinis

„NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurbliai oras-vanduo yra skirti patalpų šildymui ir buitinio karšto vandens ruošimui. Šie šilumos siurbliai užtikrina komfortišką šilumą žiemą ir karštą vandenį visus metus. Jei pagalbinėse patalpose vietos trūksta, galima įsirengti „NØRDIS Optimus Pro“ monobloką – šiuo atveju visa šildymo sistema yra viename universaliame įrenginyje, montuojamame lauke.

„NØRDIS Optimus Pro“ serija yra sukurta nuolatinės srovės technologijos pagrindu. Technologija optimizuoja variklių apsisukimo greitį ir mažiausiomis elektros energijos sąnaudomis užtikrina komfortišką šilumos kiekį patalpoje, lauko temperatūrai nukritus net iki -25 °C. Tokia šildymo sistema yra derinama su grindų šildymo, radiatorių, ventiliatorinių konvektorių ir buitinių vandens šildytuvų sistemomis. Todėl keičiant seną katilą „NØRDIS Optimus Pro Split“ šilumos siurbliu, nereikia rekonstruoti visos šildymo sistemos.

NØRDIS siurbliai yra vieni iš tyliausių rinkoje. Pavyzdžiui, 4 kW galios šilumos siurblys „NØRDIS Optimus Pro“, už trijų metrų nuo įrenginio, skleidžia vos 35 dB garsą. Specialistai, montuojantys įvairiausių gamintojų įrangą, „NØRDIS“ šilumos siurblius apibūdina kaip itin tylius.

„NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurbliai taip pat turi temperatūrinės kreivės funkciją – kintant lauko oro temperatūrai, šilumos siur­blio ruošiamo vandens temperatūra taip pat keičiasi: kai lauke oro temperatūra kyla, šilumos siurblys tiekia žemesnės vandens temperatūrą ir atvirkščiai – lauko oro temperatūrai krentant, kyla ruošiamo vandens temperatūra.

Verta pažymėti ir „NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurblių atostogų funkciją, taupančią tiek energiją, tiek sistemos darbo resursus. Įjungus šią funkciją, įrenginys palaiko minimalią vandens temperatūrą sistemoje, bet pakankamai aukštą, kad žiemos metu sistema neužšaltų.

„NØRDIS Optimus Pro“ turi galios ribojimo funkciją, leidžiančią šilumos siurblį pritaikyti prie esamos įvado galios – pasitelkęs minėtą funkciją, vartotojas gali suderinti siurblio veikimą su didžiausia leistina įvado galia.

Proceso pradžia – konsultacija

„Šiuo metu gauname daug klausimų ne tik apie šilumos siurblių oras-vanduo pasirinkimą, bet ir apie paskelbtą paramą, jos sąlygas, paraiškų pildymą ir kitus su parama susijusius dalykus. NØRDIS šilumos siurbliais prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ specialistai atsako į visus rūpimus klausimus, konsultuoja, padeda užpildyti paraiškas paramai gauti. Iš pradžių išsiaiškiname kokie kliento namo energetiniai poreikiai, pagal tai parenkame atitinkamos galios šilumos siurblį, išsiaiškiname koks NØRDIS šilumos siurblio modelis jam yra tinkamiausias. Tada padedame klientams pasinaudoti paramos programa“ – sako Mindaugas Beniušis.

Ne visi norintys pasikeisti šildymo įrenginį ekologišku ir efektyvesniu įsigilina į paramos teikimo sąlygas. Vieniems kyla klausimų dėl paraiškos pildymo, kiti pasimeta informacijos labirintuose, todėl sulaukus kvietimo paraiškoms pildyti, „BRGroup“ specialistai įsigilino į situaciją, kad kuo daugiau NØRDIS klientų pasinaudotų galimybe gauti paramą. Norint gauti profesionalią NØRDIS atstovų konsultaciją ir išsamią informaciją apie šilumos siurblius oras-vanduo bei jų įrengimui skirtą paramą, NØRDIS tinklapyje reikia užpildyti registracijos formą. Ją užpildžius, bus atsakyta į visus klausimus: tiek apie šilumos siurblio pasirinkimą, tiek apie jų įrengimui skirtą paramą.

„Reiktų atkreipti dėmesį, kad spalio 5 dieną skelbtos paramos sąlygose numatyta, jog senas šilumos šaltinis namuose gali likti, jo nereikia išmontuoti. Tai geras sprendimas, leidžiantis žmonėms turėti du skirtingus šilumos šaltinius, kas ypač aktualu senesnės statybos, mažesnio energetinio efektyvumo namuose. Tokiuose namuose šalčiausiomis žiemos dienomis sena šildymo sistema gali dirbti kartu su šilumos siurbliu“ – pastebi Mindaugas Beniušis.

Geriausias laikas pasirūpinti nauja ir efektyvia šildymo įranga

Parama įsigyjant šilumos siurblį oras-vanduo – pats palankiausias metas pasirūpinti savo šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemos modernizavimu. Šiuo metu suplanavę įsirengti modernius ir efektyvius šilumos siurblius, galite susigražinti didelę investicijų dalį. Nereikia pamiršti, kad nors paraiškas galima teikti iki 2024 m. balandžio 5 d., projektų įgyvendinimo trukmė – iki 18 mėnesių, tad niekas neskubina šildymo sistemą keisti dabar, kai lauke oras sparčiai vėsta. Tačiau žengti pirmuosius žingsnius, t.y. pateikti paraišką, reikia būtent dabar ir labai svarbu pasirinkti tinkamiausią įrangą, kuri būtų ne tik efektyvi ir patikima, kokie yra „NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurbliai, bet ir tinkamai sumontuota ir prižiūrima. Vienas šilumos siurbliais NØRDIS prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ prioritetų yra specialistų ruošimas, jų mokymai, kad šilumos siurblių montuotojai turėtų tinkamą kvalifikaciją, leidžiančią paleisti ir suderinti šilumos siurblį, suteikti jam garantiją, kad visi darbai būtų atlikti tinkamai ir kokybiškai, o įranga veiktų nepriekaištingai. Kitas – operatyvus problemų sprendimas bet kurioje Lietuvos dalyje.

Renkantis ilgai tarnaujančią įrangą kaip šilumos siurblys, visada reikia išsiaiškinti kaip ji yra atstovaujama. Išsirinkus tinkamai atstovaujamą gamintoją, galima užsitikrinti ramesnį gyvenimą ir visas garantijas, operatyvų ir tinkamą iškilusių problemų sprendimą bus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas