Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbė, kada pradės šildymo sezoną Vilniuje: 27 proc. mažesnė nei pernai šilumos kaina

Vilniaus miesto savivaldybė ir AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) skelbia apie šildymo sezono pradžią – šildymas mieste bus įjungtas nuo spalio 14 d. 2024–2025 m. sezonas pradedamas 27 proc. mažesne šilumos kaina nei pernai spalį, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Šildymo sezonas
Šildymo sezonas / Sauliaus Žiūros nuotr.

Šio mėnesio šilumos kaina Vilniuje siekia 5,83 ct/kWh be PVM arba 6,35 ct/kWh su PVM.

Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, šilumos kaina Vilniuje turėtų išlikti patraukli ir konkurencinga kaip ir praėjusį šildymo sezoną, tačiau šį šildymo sezoną visoje šalyje centralizuotam šildymui nebus taikoma PVM lengvata, todėl šilumos sąskaitose gyventojai jau matys 9 proc. PVM tarifą, mokamą valstybei. Taip pat didžiąją dalį šilumos kainos lems nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) parduodamos šilumos kaina šilumos aukcionuose.

„Nors geopolitinė situacija išlieka sudėtinga, energetinių išteklių rinkoje stebime stabilumą, todėl staigmenų dėl išaugusios šilumos kainos nesulauksime. Šiemet pilnu pajėgumu pradeda veikti Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas. Tai – didžiausias nepriklausomas šilumos gamintojas Vilniaus mieste, tikimės, kad šios jėgainės darbas bus patikimas ir šilumos aukcionuose parduodamos šilumos kaina bus palanki gyventojams“, – sako Vilniaus miesto administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Vilniaus mieste veikia 8 nepriklausomi šilumos gamintojai. Preliminariai vertinama, kad šiemet šilumos gamybai naudojamo kuro struktūroje 83 proc. sudarys šiluma, išgaunama iš draugiškų aplinkai energijos šaltinių – biokuro arba atliekų. Todėl tik 17 proc. turėtų sudaryti gamtinės dujos, kurios padeda užtikrinti šilumos poreikį mieste šalčiausių dienų metu.

Šildymo sezoną AB Vilniaus šilumos tinklai pasitinka pasiruošę: atliktos vamzdynų diagnostikos ir rekordinės rekonstrukcijos.

„Vasaros metu atnaujinome daugiau nei 10 km vamzdynų – tai mums padeda išvengti avarijų rizikų šaltuoju sezonu ir užtikrinti nepertraukiamą šilumos tiekimą mieste. Sezono naujovė – galingiausias Baltijos šalyse absorbcinis šilumos siurblys, leisiantis surinkti į aplinką išsisklaidančią šilumą ir taip naujos technologijos įdiegimas sutaupys apie 1,36 mln. Eur, o anglies dioksido (CO2) emisijos sumažės 4 tūkst. tonų per metus.“, – sako Vilniaus šilumos tinklų generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

Pastatai šils palaipsniui

Vilniaus miesto savivaldybei priėmus sprendimą įjungti visuotinį šildymą, gyventojus šiluma pasieks artimiausiomis dienomis. Istoriškai šildymo sezono pradžia varijavo nuo spalio 1 iki spalio 22 d., o pernai šildymo sezonas prasidėjo spalio 16 d.

Kaip įprasta, nuo šildymo sezono paskelbimo pradžios šiluma vilniečių namus pasieks palaipsniui. Pirmą–antrą dienomis šildymas bus įjungtas Fabijoniškių, Šeškinės, Pilaitės, Senamiesčio, Šnipiškių, Karoliniškių, Lazdynų, Naujosios Vilnios, Baltupių ir Grigiškių mikrorajonuose. Antrą–trečią dienomis – Antakalnio, Žirmūnų, Pašilaičių, Viršuliškių, Justiniškių, Žvėryno, Naujamiesčio, Kirtimų mikrorajonuose. Trečią–ketvirtą dienomis šildymas pasieks Panerių, Naujininkų, Rasų, Vilkpėdės ir Verkių mikrorajonus.

Praėjus numatytam terminui ir pastebėjus, kad namuose radiatoriai nešyla, rekomenduojama kreiptis į namo vidaus šildymo sistemas aptarnaujančias įmones, t. y. namų administratorius arba bendrijas.

Energetinis efektyvumas – būdas mažinti sąskaitas

Nors didžiąją dalį šilumos kainos lemia Nepriklausomų šilumos gamintojų aukcionuose parduodama šilumos kaina ir šilumos gamybai naudojamas kuras, reikšmingą įtaką sąskaitų dydžiui daro šilumos suvartojimas. Tai priklauso ne tik nuo lauko oro sąlygų, bet ir konkretaus pastato energetinio efektyvumo.

VŠT duomenys rodo, kad šalčiausią 2024 m. mėnesį, sausį, vidutiniškai už 50 kv. m. ploto buto šildymą daugiausiai mokėjo senų, nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai – 112 Eur. Renovuotų namų gyventojų sąskaitos skiriasi apie 40 proc. – jiems šildymas kainavo 66 Eur. Energetiškai efektyviausių namų gyventojams šildymas atsiėjo keliskart pigiau – 41 Eur.

Norint sumažinti išlaidas už šildymą, gyventojai kviečiami pasirūpinti savo būstų sandarumu – net ir prasidėjus šildymo sezonui nevėlu užsandarinti langus. Nerenovuotų daugiabučių namų gyventojams rekomenduojama tarp sienos ir radiatoriaus įrengti foliją primenantį, šilumą atspindinį ekraną. Tai padės sulaikyti iki 9 proc. šilumos.

Mažesnes pajamas gaunantys gyventojai, kaip ir kasmet, į Vilniaus miesto Socialinių išmokų skyrių gali kreiptis dėl kompensacijų už būsto šildymą. Jei pagal asmens pateiktus dokumentus ir gaunamas pajamas priimamas sprendimas skirti būsto šildymo kompensaciją, ji skiriama visam šildymo sezonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas