Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktualu turintiems biržos planus: penktadienį Lietuvoje – rekordinės elektros kainos

Penktadienis Lietuvai primins 2022 metų rudenį, kai elektros kainos pasiekė nematytas aukštumas. Didmeninė elektros kaina Lietuvai biržoje „Nord Pool“ pašoks į viršų ir nuo 8 iki 9 valandos ryto kainuos 1479 eurus už megavatvalandę (MWh) – t.y. 1,48 eurus už kilovatvalandę (kWh) be PVM arba apie 1,78 euro su PVM. Turintiems fiksuotus planus šis šuolis įtakos neturės, tačiau pasirinkusiems lanksčius valandinius biržos planus šią valandą elektrą verčiau pataupyti.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip matyti „Nord Pool“ biržoje, elektra bus brangi visą dieną, o didžiausi kainų šuoliai laukiami 8-9 ryto (1,48 euro už kWh) ir 9-10 ryto (1,25 euro už kWh). Nuo 11 valandos iki vakaro elektros didmeninė kilovatvalandės kaina išliks tarp 80 centų ir euro.

Nord Pool/Didmeninės elektros kainos Nord Pool biržoje sausio 5 d. 8-9 val. Lietuvos laiku
Nord Pool/Didmeninės elektros kainos Nord Pool biržoje sausio 5 d. 8-9 val. Lietuvos laiku

Kaip aiškina ekspertai, tokį didelį kainų šuolį lėmė kelios priežastys – visų pirma, atėję dideli šalčiai.

„Dėl didelių šalčių Suomijoje ir žemyninio vėjo trūkumo visame regione rytoj bus aukštos kainos. „Nord Pool“ kaina Lietuvoje kai kuriomis valandomis viršys 1000 EUR/MWh. Siekiant patenkinti regioninį elektros trūkumą dirbs visi trys Elektrėnų dujiniai blokai, todėl turėsime šiek tiek mažesnes kainas nei kaimynai“, – feisbuko paskyroje informavo „Ignitis grupės“ generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Darius Maikštėnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Darius Maikštėnas

Brangiausiai elektra kainuos Estijoje – vakarop vieną valandą elektros kainos pasieks 1896 eurus už MWh ar 1,89 euro už kWh be PVM.

Lietuvos elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ komentare 15min taip pat teigė, kad pagrindinė aukštų elektros kainų priežastis yra šalčių nulemtas didelis elektros suvartojimas Suomijoje, Švedijoje ir kaimyninėse šalyse.

„Taip pat regione silpsta vėjas, mažėja vėjo generacija, ją keičia brangesnė elektros gamyba šiluminėse elektrinėse“, – paaiškina „Litgrid“.

Prie brangios elektros prisideda ir tai, kad šiuo metu remontuojamos kelios elektrinės Suomijoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Galingiausia iš jų yra Suomijoje esanti 565 MW galios Meri-Pori elektrinė. Trečiadienį sugedusi elektrinė kol kas dar neveikia. Taip pat iki sausio 15 d. remontuojama ir 420 MW galios Rygos šiluminė elektrinė, kitos mažesnės elektrinės Suomijoje ir Estijoje

Kadangi Suomijoje ir Baltijos šalyse dalis elektrinių yra remontuojamos, o importo galimybės išnaudotos maksimaliai, išaugusią paklausą užtikrinti turi brangūs generatoriai, kurie įprastomis sąlygomis rinkoje neveikia. Lietuvoje šiomis dienomis veikia visi didieji elektros generatoriai“, – teigiama „Litgrid“ komentare.

Suklusti turėtų pasirinkę valandinius planus

„Ignitis“ informuoja, kad numatomas elektros energijos kainų šuolis „Nord Pool“ biržoje ypač aktualus „Išmanus – Valandinis“ planą pasirinkusiems klientams.

„Ignitis“ Privačių klientų padalinio vadovė Dalia Bražiūnaitė atkreipia dėmesį, kad brangiausią valandą kilovatvalandės kaina sieks 1,78 eur su PVM.

„Rekomenduojame klientams, ypač tiems, kas turi su birža susietą valandinį planą, atsisakyti nebūtino elektros vartojimo brangiausiomis valandomis“, – komentavo D.Bražiūnaitė.

„Ignitis“ nuotr./Dalia Bražiūnaitė
„Ignitis“ nuotr./Dalia Bražiūnaitė

„Ignitis“ atstovės teigimu, pagrindinės elektros energijos kainų šuolio priežastys yra šaltis, silpna vėjo generacija ir stipriai sumažėję elektros energijos gamybos pajėgumai Suomijoje, kas stipriai išaugino elektros energijos importo paklausą iš kitų aplinkinių valstybių Baltijos regione. Šiuo metu Suomijoje spaudžia apie -30 laipsnių šaltis, kas reikšmingai padidino elektros energijos paklausą patenkinti šildymo poreikį.

Sužinoti kiekvienos valandos elektros energijos kainas ir pagal tai organizuoti savo suvartojimą galima išmaniajame telefone įsidiegus nemokamą „EnergySmart“ programėlę. Klientų patogumui „Ignitis“ tiek šioje programėlėje, tiek interneto svetainėje esančiuose grafikuose atvaizduoja „Nord Pool“ biržos kainas jau pritaikytas Lietuvos laiko zonai ir su pridėtu PVM. Tai padeda vartotojui tiksliai žinoti ir nesusipainioti kurią valandą, kuri kilovatvalandės kaina bus Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas