Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per dvi dienas 10 proc. pakilusios naftos kainos patraukė žemyn

Per dvi dienas beveik 7 JAV doleriais pakilusios naftos kainos penktadienį patraukė žemyn, nes rinkos dalyviai ėmė spėlioti, su kokiais sunkumais gali susidurti naftą išgaunančios šalys, įgyvendindamos susitarimą dėl gavybos sumažinimo.
Naftos perdirbimo įmonė
Naftos perdirbimo įmonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau nuotaikos rinkoje apskritai tebėra teigiamos, sako stebėtojai.

Vasario mėnesio ateities sandorių „Brent“ kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios smuktelėjo 1,2 proc. iki 53,3 JAV dolerio už barelį.

O sausio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) sumenko 0,6 proc. iki 50,65 JAV dolerio už barelį.

Lapkričio 30 dieną įvykusiame susitikime OPEC šalys pirmą kartą per pastaruosius aštuonerius metus sutarė sumažinti naftos gavybą iš viso 1,2 mln. barelių per dieną, o tai sudaro maždaug 1 proc. visos pasaulio naftos gavybos.

Dėl Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) susitarimo sumažinti naftos gavybą ir galimo karteliui nepriklausančių šalių prisijungimo prie šio susitarimo naftos kainos gali atsigauti sparčiau negu iki šiol buvo tikėtasi, rašoma tarptautinės reitingų agentūros „Fitch Ratings“ parengtoje ataskaitoje.

Tačiau šių planų įgyvendinimas yra susijęs su tam tikra rizika, įskaitant tai, kaip OPEC nariai laikysis šio susitarimo, ir tai, ar karteliui nepriklausančios šalys, visų pirma Rusija, bus iš tiesų pasirengusios dalyvauti šioje iniciatyvoje.

Lapkričio 30 dieną įvykusiame susitikime OPEC šalys pirmą kartą per pastaruosius aštuonerius metus sutarė sumažinti naftos gavybą iš viso 1,2 mln. barelių per dieną, o tai sudaro maždaug 1 proc. visos pasaulio naftos gavybos.

OPEC nepriklausančios naftą išgaunančios šalys savo gavybą turėtų kartu sumažinti 600 tūkst. barelių per dieną, o vien Rusija – 300 tūkst. barelių per dieną.

Susitarimas įsigalios sausį ir galios pusmetį, o po to gali būti pratęstas dar šešiems mėnesiams.

Tuo tarpu kai kurie analitikai vis abejoja, kad susitarimas padarys didesnį poveikį pasiūlos ir paklausos pusiausvyrai naftos rinkoje.

„Manome, kad gavybos apribojimas, apie kurį buvo paskelbta susitikime, iš esmės sutampa su mūsų prognoze dėl OPEC gavybos 2017 metais, kurioje nebuvo neatsižvelgta į šį susitarimą, – rašoma „Barclays“ analitikų parengtoje ataskaitoje. – Kitaip tariant, šis susitarimas vargu ar padarys kokį nors poveikį paklausos ir pasiūlos santykiui.“

Tuo tarpu FXTM ekspertas Husseinas Sayedas nurodo keturis veiksnius, kurie gali padaryti poveikį naftos rinkai po OPEC susitarimo. Jis, be kita ko, mini kitų šalių dalyvavimą mažinant gavybą, stebėsenos, kaip OPEC nariai laikosi nustatytų kvotų, veiksmingumą, JAV naftos gavybos augimo tempą pabrangus naftai ir Donaldo Trumpo politikos skatinant naftos gavybos sektorių sėkmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas