Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 19 /2022 08 22

„Perlas energija“ klientams patrauklių pasiūlymų vis mažiau – kitų tiekėjų akcijos baigiasi arba brangsta

Per pastarąsias savaites pas kitus tiekėjus išeiti paskubėję „Perlas energija“ klientai galėjo rinkti ir iš geresnių kainų, ir iš daugiau pasiūlymų – dar užvakar papildomas akcijas mažesniais tarifais siūlė visi trys likę tiekėjai, siūlantys planus fiksuotomis kainomis. Tačiau dvi iš šių akcijų baigėsi ketvirtadienį. „Elektrum“ savo siūlytos akcijos nebepratęsė, „Enefit“ naują specialų pasiūlymą kiek pabrangino. Tuo tarpu „Ignitis“ lieka prie savo pirminių pasiūlymų.
„Perlas Energija“
„Perlas Energija“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugpjūčio 5 d. paskelbus, kad „Perlas energija“ naikina fiksuotus elektros planus net ir esamiems klientams, likę trys fiksuotus planus siūlantys nepriklausomi tiekėjai suskubo pasinaudoti galimybę prisitraukti daugiau vartotojų.

„Ignitis“, „Enefit“ ir „Elektrum“ panašiu metu pranešė apie specialias žemesnių tarifų akcijas, kuriomis galėjo pasinaudoti nauji jų klientai, tarp jų – ir gausus būrys „Perlas energija“ klientų.

Tačiau šiandien, prabėgus kiek daugiau nei savaitei, pasirinkimo liko truputėlį mažiau – „Elektrum“ savo siūlytos akcijos nebepratęsė, o „Enefit“ naują specialų pasiūlymą šiek tiek pabrangino.

„Elektrum“ akcija baigėsi vakar

„Perlas energija“ paskelbus apie ketinimus planus fiksuotomis kainomis pasirinkusius klientus permesti į su birža susietus planus, iš karto sujudo kiti tiekėjai, norėdami prisivilioti bent dalį iš rugpjūčio 5 dieną dar turėtų 180 tūkst. „Perlas energija“ klientų.

Štai „Elektrum“ iki rugpjūčio 18 d. siūlė naujiems klientams, tarp jų ir „Perlas energija“ vartotojams, vienodą tarifą visą sutarties laikotarpį – 38,2 cento už kilovatvalandę (kWh). „Kainą užfiksavus 36 mėnesiams, šių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais, pritaikius valstybės suteikiamą 9 centų kompensaciją, gyventojai mokėtų 29,2 centus už kWh, o jau nuo sausio, likusius 32 mėnesius, galios 38,2 centų už kWh kaina“, – rašyta bendrovės pranešime.

Šis pasiūlymas paskelbtas praėjus vos kelioms dienoms nuo „Perlas energija“ sprendimo stabdyti fiksuotus planus.

Tuo metu pranešta, kad „Elektrum“ akcija galios iki rugpjūčio 18 d.

Dar vakar, paskelbus apie „Perlas energija“ veiklos nutraukimą tokia akcija susigundę klientai, palankesnės kainos jau nebegavo – štai15min skaitytojas Andrius teigė, kad susisiekus su bendrovės konsultantais telefonu, jam buvo pasiūlytas jau tik 49 ct/kWh tarifas.

Elektrum Lietuva nuotr./Mantas Kavaliauskas
Elektrum Lietuva nuotr./Mantas Kavaliauskas

„Tai nebuvo specialiai „Perlas energija“ klientams paruoštas pasiūlymas, tai buvo tuo metu mūsų optimaliausias planas visiems be išimties klientams. Ne kartą sakėme, kad mums vienodai svarbūs visi vartotojai, todėl „Elektrum“ planą „Stabilus 36“ siūlėme visiems, iki vakar.

Šiandien jau turime kitas, deja, aukštesnes kainas, ir jas sąlygoja situacija elektros biržoje. Vis tik, ieškome grupės viduje galimybių ir resursų pasiūlyti patrauklesnę kainą visiems gyventojams, kas savo elektros tiekėju renkasi „Elektrum“, – penktadienį 15min komentavo „Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

„Enefit“ akcija baigėsi, bet bendrovė siūlo žaibišką akciją

Rugpjūčio 8 d. apie akciją paskelbusi „Enefit“ papildomo pasiūlymo išskirtinai „Perlas energija“ klientams taip pat nepateikė, tačiau tuo metu vykdė plano „Superžalias“ reklamos akciją.

Bendrovės vadovas Vytenis Koryzna, tuo metu 15min paklaustas apie pasiūlymus „Perlas energija“ klientams, kaip alternatyvą įvardijo būtent šį planą.

Užsisakant tokį planą internetu ir įvedant nuolaidos kodą, 6 metų sutarties laikotarpį gyventojams elektros kilovatvalandė būtų kainavusi apie 33 centus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

Akcija, taip pat galiojusi iki rugpjūčio 18 d., jau baigėsi.

Vis dėlto, bendrovė nutarė akcijos sąlygas pakoreguoti ir pratęsti šią akciją iki pirmadienio, rugpjūčio 22 dienos.

Specialus kainos pasiūlymas ir vėl galios sudarant sutartį internetu, pritaikius specialų nuolaidos kodą „online24“.

Pasirinkusiems „Enefit“ planą „Superžalias“ šešių metų laikotarpiu galutinis elektros tiekimo tarifas su dabar galiojančiu ESO planu „Standartinis“ su vienos laiko zonos tarifu kainuos 0,3534 euro/kWh.

Tai – apie 2 ct/kWh daugiau nei buvo siūlyta pirmuoju pasiūlymu, galiojusiu iki ketvirtadienio.

Priskaičiavus iki metų pabaigos galiojančią 9 ct/kWh valstybės kompensaciją, iki sausio 1 d. tarifas būtų 0,26342 euro/kWh.

„Originaliai šis pasiūlymas galiojo iki rugpjūčio 18 dienos, tačiau vis dar matome didelę dalį „Perlas energija“ klientų nepasirinkusių tiekėjo, todėl suformavome naują kainos pasiūlymą. Svarbu paminėti, kad nurodytos kainos galioja iki šio pirmadienio, o po jo pasiūlymas gali kisti“, – 15min komentavo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna

„Raginame buvusius „Perlas energija“ klientus ar norinčius pratęsti sutartis pirmo, antro ar trečio liberalizavimo etapo dalyvius nedelsti, kylant rinkos kainoms išlaikyti specialią kainodarą galime tik ribotą laiką“, – pridūrė jis.

Šiuo metu „Enefit“ tinklapyje plano siūloma elektros kaina be nuolaidos siekia daugiau nei 37 centus už kilovatvalandę, prieš kompensaciją.

Tieas, VERT elektros tiekėjų skaičiuoklėje šio plano kainos yra žemiausios tarp visų pasirinkimų. Šešių metų periodas – tai pat ilgiausias tarp visų Lietuvoje veikiančių terminuotus planus siūlančių tiekėjų.

Tuo tarpu norėdami įsipareigoti trumpesniams laikui ir fiksuoti tarifą dvejiems metams, nauji „Enefit“ klientai mokėtų 51,84 ct/kWh.

Standartiniai „Elektrum“ pasiūlymai yra kiek mažesni, nors kainų skirtumas siekia keletą centų: štai 24 mėnesių sutartį nuo rugsėjo 1 d. galima fiksuoti su 47 ct/kWh tarifu, 36 mėnesių – su 47,3 ct/kWh. Tuo tarpu pasirinkus tiekimą nuo sausio 1 d. kaina abiem atvejais kiltų iki maždaug 49 ct/kWh.

Visiems šiems pasiūlymams iki 2023 m. sausio dar būtų taikoma 9 ct/kWh valstybės subsidija.

„Ignitis“ pasiūlymas – iki rugpjūčio 28 d.

Rugpjūčio 8 d. savo pasiūlymą „Perlas energija“ klientams pateikė ir „Ignitis“.

Įmonė teigė, kad situacija elektros rinkoje yra įtempta ir tiekėjams sudėtinga pasiūlyti patrauklių fiksuotos kainos planų, tačiau „Ignitis“ taikoma nuolaida finansuojama iš dalies augančių pinigų srautų Lenkijos vėjų parkuose, todėl tam nereikia biudžeto ar kitų viešųjų finansų lėšų.

Ilguoju laikotarpiu patrauklią kainą išlaikyti planuojama tiekimo portfelį papildant naujais žaliosios gamybos pajėgumais, kurie šiuo metu vystomi Lietuvoje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ignitis“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ignitis“

Skelbta, kad tokį planą bus galima rinktis iki rugpjūčio 28 d. Šis pasiūlymas vis dar galioja, 15min patvirtino „Ignitis“ atstovai.

„Papildomų veiksmų neplanuojame, tačiau klientui tiekėjo keitimas yra išties paprastas. Nereikia nutraukinėti sutarties, nereikia kreiptis į „Perlas energija“ , užtenka tik sudaryti sutartį su nauju tiekėju. „Ignitis“ rekomenduoja sudaryti sutartį internetu, kas užtrunka vos kelias minutes“, – 15min sakė įmonės ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

„Ignitis“ siūlo du fiksuotos elektros kainos pasiūlymus.

Vienos laiko zonos planas galios 40 mėnesių – pirmuosius keturis mėnesius nuo rugsėjo 1 d. vienos laiko zonos planą pasirinkusiems gyventojams taikoma kaina bus 33 ct/kWh (su valstybės kompensacija – 24 ct/kWh). Nuo 2023 m. 36 mėnesius būtų taikoma 39,5 ct/kWh kaina (remiantis šiuo metu galiojančiais valstybės patvirtintais tarifais). Sutartį bus galima sudaryti nuo šio trečiadienio iki rugpjūčio 28 d.

Renkantis dviejų laiko zonų planą kainos pirmus keturis mėnesius sieks 36,3 ct/kWh už dieninę elektros energiją ir 27,8 ct/kWh už naktinę ir savaitgalių (su kompensacija – 27,3 ct/kWh ir 24 ct/kWh), o nuo 2023 m. atitinkamai 42,8 ct/kWh ir 34,3 ct/kWh. Sutarties trukmė – taip pat 40 mėn.

„Perlas Energija“ žada kompensuoti tarifų skirtumą

Rugpjūčio 16 d. VERT duomenimis apie 75 tūkst. „Perlas Energija“ klientų priklausė III elektros rinkos liberalizavimo etapui, todėl jiems nieko papildomo šiuo atveju daryti nereikės. Žinoma, jie gali savarankiškai pasirinkti kitą nepriklausomą elektros tiekėją, tačiau jei to nepadarys, bus nukreipti į visuomeninį tiekimą, kuriame galės būti iki tol, kol bus paskelbta trečio etapo pabaiga.

Nors šį etapą planuota užbaigti šių metų gruodį, energetikos ministras Dainius Kreivys šią savaitę sakė, kad jis bus atidėtas mažiausiai metams.

II etapui priklausė 94,3 tūkst. "Perlas energija" vartotojų, I – 8,1 tūkst. Nors visi šie klientai sutartis pasirašė skirtingu laiku ir fiksavo skirtingas kainas, be to, dalis bendrovės klientų buvo pasirinkę lanksčius planus, šalies mastu I-ojo liberalizacijos etapo vartotojai už suvartojamą elektrą moka vidutiniškai po 0,17 euro/kWh. II-ojo etapo vartotojai – po 0,25 euro/kWh be valstybės subsidijos. Valstybė kompensuoja iki 9 ct/kWh, bet ne žemiau 0,24 Eur/kWh ribos.

Tai reiškia, kad buvę „Perlas energija“ klientai, fiksavę kainas, pavyzdžiui, ties 0,17 euro/kWh, dabar raginami rinktis tiekėjus, kurių siūlomos kainos siekia apie 0,41 euro/kWh (po subsidijos).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis

Tiesa, pati „Perlas energija“ klientams žada kompensuoti tarifų skirtumą tarp ankstesnių buvusių klientų tarifų ir naujų tarifų, užfiksuotų pas naujus tiekėjus.

„Jeigu šiuo metu klientas turi sutartį su galiojančia kainos data, pavyzdžiui, šių metų pabaiga ir pasirašys sutartį, kurioje galutinė elektros kaina po kompensavimo bus didesnė nei pas mus, mes kompensuosime skirtumą. Jeigu pas mus buvo 24 ct/kWh, pasirašius sutartį buvo 25 ct/kWh, yra vieno cento skirtumas ir kainos fiksavimo terminas galioja iki šių metų pabaigos, tą 1 ct sudauginsime iš vartotojo suvartotos elektros jau pas kitą mūsų tiekėją, padauginsime iš keturių mėnesių ir tą sumą kompensuosime“, – preliminarią kompensacijų tvarką ketvirtadienį paaiškino „Perlas Energija“ vadovas.

„Didžiajai daliai mūsų vartotojų fiksuotų kontraktų datos baigiasi šių metų pabaigoje“, – pridūrė V.Juraitis.

Žadama, kad kainos bus kompensuojamos ir tiems 20 tūkst. klientų, kurie sutartis nutraukė per pastarąsias dvi savaites.

Tiesa, šią kompensavimo tvarką dar turėtų patvirtinti institucijos, „Perlas energija“ tikslią kompensacijų tvarką klientams tiesiogiai žada paaiškinti jau netrukus.

Bendrovė skaičiuoja, kad turimo turto šioms kompensacijoms pakaks.

Kompensuoti kainas tiekėjo nepasirinkusiems „Perlas energija“ klientams žada ir Vyriausybė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainiaus Kreivio komentarai žiniasklaidai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainiaus Kreivio komentarai žiniasklaidai

Ketvirtadienį energetikos ministras Dainius Krievys pristatė planą, pagal kurį kito nepriklausomo tiekėjo nepasirinkę I ir II etapo „Perlas energija“ klientai rugsėjo mėnesiui būtų perkeliami į garantinį tiekimą.

Šio kaina rugsėjui greičiausiai gerokai viršys rugpjūčiui nustatytą apie 0,5 euro/kWh ribą, tačiau „Perlas energija“ klientams žadama galutinį skirtumą kompensuoti taip, kad kilovatvalandės kaina rugsėjį būtų panaši į visuomeninio tiekimo.

Iki metų pabaigos visuomeninio tiekimo tarifas sieks 24 ct/kWh (33 ct/kWh prieš kompensaciją).

Tuomet nuo spalio 1 d. iki sausio 1 d. tiekėjo vis dar nepasirinkę klientai bus jau oficialiai perkelti į visuomeninį tiekimą. Tuo tarpu nuo sausio 1 d. tiekėjo nespėję pasirinkti klientai greičiausiai vėl grįš į garantinį tiekimą, kuris yra brangiausia opcija iš visų siūlomų, tačiau kompensacijos jau negautų.

Energetikos ministerijos atstovai, 15min ketvirtadienį paklausti apie tolimesnes perspektyvas, plačiai apie veiksmus po sausio 1 d. nekomentavo, tačiau leido suprasti, kad reaguojant į elektros kainas, dabartinė tiekimo tvarka gali kisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas