Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmasis sąstatas su arabiška nafta pasieks Baltarusijos gamyklą

Pirmasis geležinkelio sąstatas, gabenantis Baltarusijos iš Saudo Arabijos įsigytą naftos krovinį, Novopolocko naftos perdirbimo gamyklą „Naftan“ pasieks šeštadienį, pranešė Baltarusijos naftos pramonės veiklą koordinuojantis valstybės koncernas „Belneftechim“.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Baltarusija Nafta

„Šiandien iš Klaipėdos į „Naftan“ atvyks pirmasis geležinkelio sąstatas su nafta iš Saudo Arabijos'', – sakė „Belneftechim“ atstovas spaudai Aleksandras Tiščenka. Jį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Sąstatą iš viso sudaro 60 cisternų, jis gabena 3,6 tūkst. tonų naftos.

Kaip jau pranešta anksčiau, pirmasis tanklaivis su nafta, įsigyta iš bendrovės „Saudi Aramco“, atvyko į Klaipėdos uostą ir buvo pradėtas perkrauti gegužės 12 dieną.

Tau jau septintas šiemet į Klaipėdą atplaukęs tanklaivis su Baltarusijai skirta nafta. Šeštasis, atgabenęs 86 tūkst. tonų naftos iš Norvegijos, atplaukė balandžio 13 dieną. Naftą iš Klaipėdos į „Naftan“ perveža „Lietuvos geležinkeliai“.

A.Tiščenka anksčiau neatmetė galimybės, kad ateityje bus sudaryta daugiau sandorių su „Saudi Aramco“, jei bus tinkama kaina ir padėtis rinkoje.

Apie galimą naftos įsigijimą iš Saudo Arabijos vasarį pranešė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Jis taip pat sakė, kad Minskas derasi dėl naftos tiekimo su visais pasaulinės naftos rinkos dalyviais, įskaitant Jungtines Valstija bei Jungtinius Arabų Emyratus.

Gegužės 15 dieną Baltarusijos užsienio reikalų ministerija ir JAV Valstybės departamentas pranešė, kad Amerika pradeda tiekti naftą Baltarusijai. Planuojama, kad pirmasis tanklaivis su Baltarusijai skirtu amerikietiškos naftos kroviniu atplauks į Klaipėdos uostą birželio pradžioje.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus pareiškė, kad amerikietiškos naftos tiekimas Baltarusijai yra jos strateginio tikslo diversifikuoti apsirūpinimą energijos ištekliais bei sustiprinti energetinį saugumą įgyvendinimo dalis.

Baltarusija, pirmąjį šių metų ketvirtį nebegavusi naftos iš Rusijos, pradėjo ieškoti alternatyvių tiekimo šaltinių. Be kita ko, šalis importavo naftos per Klaipėdą ir Ukrainos Juodosios jūros uostą Odesą. Balandį Baltarusija tanklaiviais atsigabeno 170 tūkst. tonų naftos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas