Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 27 /14:23

Po VERT siūlymo – kritika ir krentančios „Ignitis grupės“ akcijų kainos

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pateiktas siūlymas dėl „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) bei „Litgrid“ paslaugų kainų nustatymo metodikos ne tik sulaukė kritikos iš rinkos dalyvių, bet ir privertė kristi energetikos įmonių grupės „Ignitis grupė“ akcijų kainą. Finansų analitikas tokį reguliuotojo siūlymą vadina keistu ir įspėja, kad tai mažina valstybinių įmonių patrauklumą akcijų biržoje bei kerta per pasitikėjimą. Tiesa, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas VERT siūlymą sveikina.
„Ignitis grupė"
„Ignitis grupė" / Arno Strumilos / 15min nuotr.

VERT pirmininkas Renatas Pocius anksčiau BNS sakė, kad siūlomais metodikos pakeitimais, kurie yra pateikti viešajai konsultacijai, siekiama užtikrinti ilgalaikes investicijas į skirstymo tinklą. Tačiau „Ignitis grupė“ skaičiuoja, kad jei pokytis būtų patvirtintas, ESO reguliuojamo turto vertė sumažėtų 350–400 mln. eurų.

Visgi plačiau „Ignitis grupė“ galimo sprendimo įtakos grupės pajamoms nekomentuoja, teigdama, kad paskelbtas projektas nėra galutinis dokumentas, jo redakcija gali keistis arba projektas gali būti nepatvirtintas.

„Atsižvelgiant į tai ir siekiant išvengti potencialaus investuotojų klaidinimo bei užtikrinant visų akcininkų lygiateisiškumą suteikiant vienodą informaciją, „Ignitis grupė“, atskleisdama reikšmingą informaciją apie grupės veiklą, informuos atskiru pranešimu per vertybinių popierių biržas tuomet, kai bus visiškai aišku dėl taikomo reguliavimo“, – komentare 15min nurodė „Ignitis grupė“ komunikacijos vadovas Artūras Ketlerius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

Po to, kai VERT paskelbė apie siūlomus metodikos pokyčius, praėjusią savaitę „Ignitis grupės“ akcijų kaina krito apie 12–13 proc. Penktadienį 16.48 val. grupės akcijos „Nasdaq Vilniaus“ biržoje kainavo 21,25 euro.

M.Dubnikovas VERT siūlymą vadina keistu

Finansų analitikas Marius Dubnikovas, 15min komentuodamas siūlymą, sakė, kad tokie peržiūrėjimai yra labai keisti.

„Investuotojai tokiu atveju gali sakyti, kad galbūt buvo ilgą laiką klaidinami. Šie sumažinimai iš esmės lems įmonės gebėjimą investuoti ateityje ir tai mažins jos pajamas bei dividendų pajamingumą. Šimtais milijonų taip žarstytis atrodo gana keista, jeigu taip galima pasakyti“, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Pasak jo, tai kelia nepasitikėjimą valstybės sistemų veikimu. „Lengva ranka galima išbraukti kelis šimtus milijonų eurų ir tai traktuoti kaip normalų poelgį“, – stebėjosi finansų analitikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

Tokiu žingsniu, M.Dubnikovo teigimu, mažinamos energetikos įmonių galimybės ateityje investuoti, o tai yra aktualu esant ypač aukštoms dujų ir elektros kainoms. Anot jo, tai signalas, kad laiku nepadaryti namų darbai, nepereita prie atsinaujinančių išteklių ir nesukurta alternatyvų. Jis prognozavo, kad aukštų dujų ir elektros kainų įkaitais „būsime ilgiau ir pakeisti situaciją bus sudėtingiau.“

„Tokie netikėtumai mažina stambių valstybinių įmonių patrauklumą ir tai reiškia, kad finansų rinkoje ateityje jos gali turėti mažiau galimybių išplatinti akcijų emisiją. Tai nėra gerai ir reikėtų daugiau paaiškinimų iš sprendimų priėmėjų“, – sakė finansų analitikas.

Rinkos dalyviai metodiką siūlo tobulinti

Viešos konsultacijos metu rinkos dalyviai ir akcininkai taip pat paragino reguliuotoją tobulinti siūlomą metodiką.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija išreiškė nerimą, kad šie pokyčiai paveiktų ir pensijų fondų bei jų dalyvių investicijų rezultatus.

123RF.com nuotr./Finansai
123RF.com nuotr./Finansai

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, kuris yra antras didžiausias „Ignitis grupės“ akcininkas, nuogąstauja, kad siūlomi pakeitimai pastebimai padidins grupės kapitalo kainą bei kad kai kuriuos pakeitimus ketinama taikyti atgaline data. Anot banko, tai turės neigiamos įtakos investuotojų pasitikėjimui Lietuvos investicinio klimato stabilumu ir patrauklumu.

Finansų ministerija nurodė, kad šie pokyčiai turėtų didelį neigiamą poveikį „Ignitis grupės“ veiklai ir jos tvarumui.

M.Majauskas: belieka tik pasveikinti principingą VERT poziciją

Vis dėlto VERT pristatyti planuojami metodikos pokyčiai sulaukė ne vien kritikos. M.Majauskas15min sakė, kad investuotojų rūpestis dėl galimai mažesnių dividendų yra antraeilės svarbos klausimas.

„Mano supratimu, valstybės valdomų energetikos bendrovių tikslas užtikrinti kokybiškas paslaugas už prieinamą kainą”, – komentavo politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Jis teigė suprantantis poreikį didinti įmonės vertę, bet nurodė, kad tai negali būti daroma buitinių energijos vartotojų sąskaita.

„Todėl čia belieka tik pasveikinti principingą VERT poziciją ginti vartotojų interesus”, – įvertino M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas