Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzijos naftos perdirbimo gamyklų darbuotojai ketina tęsti streikus

Streikuojantys Prancūzijos naftos perdirbimo gamyklų darbuotojai trečiadienį balsavo už tolesnius streikus ir blokadas, nepaisydami vyriausybės grasinimų priversti juos grįžti į darbą.
Degalinė Prancūzijoje
Degalinė Prancūzijoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Streikai, surengti reikalaujant esminių darbo užmokesčio padidinimų, paralyžiavo šešias iš septynių naftos perdirbimo gamyklų Prancūzijoje, o tai lėmė degalų trūkumą visoje šalyje ir dar labiau sustiprino paniką tarp vairuotojų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai trečiadienio rytą tapo dviejų JAV milžinei „Esso-ExxonMobil“ priklausančių naftos perdirbimo gamyklų darbuotojų balsavimo liudininkais, tuo metu profsąjungos patvirtino tolesnius streikus keturiose Prancūzijos bendrovei „TotalEnergies“ priklausančiose gamyklose.

Vyriausybės ministrai paragino derybomis išspręsti krizę, kartu pagrasindami tiesioginiu įsikišimu, jei problema nebus išspręsta.

Valstybė turi teisę kritiniais atvejais rekvizuoti naftos perdirbimo gamyklas ir priversti darbuotojus grįžti į darbą, o atsisakiusiesiems gresia baudos arba laisvės atėmimo bausmės.

Antradienio vakarą „TotalEnergies“ pasiūlė konsultacijas su profesinėmis sąjungomis, kurių darbuotojai nestreikuoja.

Analitikai teigia, kad vyriausybė nelinkusi kurstyti konflikto, kuriam vadovauja profsąjunga CGT, antra pagal dydį Prancūzijoje.

Krizė kilo išaugusių energijos kainų ir rekordinės infliacijos metu, o dideli „TotalEnergies“ pelnai sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Pasigirdo raginimų imti taikyti bendrovei netikėto pelno mokestį, tačiau vyriausybė šiuos raginimus vis atmesdavo.

Konfliktas gali įlieti žibalo į sekmadienį kairiųjų politinių partijų suplanuotas eitynes ​​prieš centristinę prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybę ir dideles pragyvenimo išlaidas.

„Tikiuosi, kad tai kibirkštis, kuri įžiebs visuotinį streiką“, – trečiadienį radijui „Franceinfo“ kalbėjo Žaliųjų partijos lyderė Sandrine Rousseau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas