Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 27 /15:13

R.Pocius: gamtinės dujos gyventojams nuo sausio turėtų pigti 4–7 centais

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) sprendžiant dėl kitų metų pirmojo pusmečio visuomeninių elektros ir gamtinių dujų tarifų, dujos gyventojams nuo sausio gali pigti 4–7 centais, palyginti su dabar jų mokama kaina, sako reguliuotojo vadovas Renatas Pocius.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Renatas Pocius

Tuo metu vidutinė visuomeninė elektros kaina kitų metų pirmąjį pusmetį, kaip jau skelbta, bus 4 proc. mažesnė nei šiuo metu ir sieks 21,4 cento už kilovatvalandę (dabar – 22,26 cento).

„Tiems, kurie vartoja gamtines dujas dujinėse viryklėse, esame gavę iš bendrovės „Ignitis“ projektą ir jame matomas 7 centų už kubinį metrą mažėjimas. Antrai vartotojų grupei, kurie namus šildosi gamtinėmis dujomis, tarifų mažėjimas yra 4 centai už kubinį metrą“, – žurnalistams pirmadienį sakė R.Pocius, remdamasis elektros ir dujų tiekėjos „Ignitis“ pateiktu projektu.

Dabar mažiausiai dujų (daugiausia gaminti maistą) suvartojanti gyventojų grupė su valstybės kompensacija moka 1,36 euro, dujomis namus besišildantieji – 0,87 euro, o daugiausia dujų suvartojanti grupė – 0,83 euro.

Nuo kitų metų sausio valstybė kompensacijų nebemokės.

Nepaisant rinkoje smarkiai sumažėjusių dujų kainų, Lietuvos gyventojai antrąjį šių metų pusmetį už jas vis dar moka didelę kainą, o Vyriausybė – milijonines kompensacijas. Taip atsitiko, nes 71 proc. jiems skirtų dujų antrajam šių metų pusmečiui „Ignitis“ įsigijo labai brangiai – vidutiniškai po 125,2 euro už MWh.

Dujų tiekėjos „Ignitis“ atstovai spalį teigė, jog bendrovė iš anksto jau yra užfiksavusi 30 proc. buitiniams vartotojams kitų metų pirmąjį ketvirtį planuojamo patiekti dujų kiekio.

R.Pocius pakartojo, kad vidutinė visuomeninė elektros kaina kitų metų pirmąjį pusmetį sieks 21,4 cento už kWh ir bus 4 proc. mažesnė nei šiuo metu.

Jo teigimu, šis tarifas mažėja dėl prognozuojamos mažesnės (apie 97 eurai už MWh) elektros įsigijimo kainos 2024 metais ir „Igničiui“ iš šios veiklos šiemet gavus 13 mln. eurų didesnes nei prognozuota pajamas.

„Elektros energijos įsigijimo kaina ir prieš tai buvusių kainų neatitikimas leidžia mažinti elektros energijos kainą būtent šitiems (trečiojo rinkos liberalizavimo etapo – BNS) buitiniams vartotojams“, – teigė R.Pocius.

Visuomeninę kainą moka kiek daugiau nei 450 tūkst. vartotojų – trečiojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojai, kurie nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti iki 2026 metų sausio.

Galutinius gamtinių dujų bei visuomeninius elektros tarifus VERT turėtų patvirtinti šį ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas