Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savivaldybės reaguoja į rekordiškai pabrangusią elektrą – Neringa naktimis išjungs gatvių apšvietimą

Penktadienį Lietuvoje elektros kainoms ir vėl pasiekus rekordus, Neringos savivaldybė nutarė imtis taupymo priemonių. Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis 15min tvirtino, kad šį rytą gatvių apšvietimas visose gyvenvietėse buvo išjungtas 6 valandą, o nuo šiandien priimtas sprendimas, kad gatvės paskęs tamsoje nuo vidurnakčio iki 6 valandos ryto.
Ledo skulptūros Kuršių nerijoje
L. Rėzos g. 1a, Juodkrantėje / Aušros Mikalauskienės nuotr.

Didmeninė elektros kaina Lietuvai biržoje „Nord Pool“ penktadienį pašoko į viršų ir nuo 8 iki 9 valandos ryto kainavo 1479 eurus už megavatvalandę (MWh) – t.y. 1,48 eurus už kilovatvalandę (kWh) be PVM arba apie 1,78 euro su PVM.

PLAČIAU SKAITYKITE: Aktualu turintiems biržos planus: penktadienį Lietuvoje – rekordinės elektros kainos

Kaip matyti „Nord Pool“ biržoje, elektra bus brangi visą dieną, o didžiausi kainų šuoliai – 8-9 ryto (1,48 euro už kWh) ir 9-10 ryto (1,25 euro už kWh). Nuo 11 valandos iki vakaro elektros didmeninė kilovatvalandės kaina išliks tarp 80 centų ir 1 euro.

D.Jasaitis penktadienio rytą 15min portalui sakė, kad gatvių apšvietimas visose Neringos gyvenvietėse penktadienį buvo išjungtas 6 ryto – kai elektros biržoje pradėjo kilti kainos. Nors iš pradžių planuota gatvių apšvietimą atjungti visai nakčiai, to padaryti nesuspėta.

Savivaldybė penktadienio rytą taip pat priėmė sprendimą, kad gatvės tamsoje paskęs kiekvieną naktį, tačiau trumpiau nei šiandien.

„Sėkmė, kad šiuo metu vaikų atostogos ir nereikia eiti į mokyklą. Dabar priėmėme sprendimą, kad nuo 12 nakties iki 6 ryto išjungsime gatvių apšvietimą ir ateinančioms naktims, kol pažiūrėsime, kas vyksta. Gatvių apšvietimas įsijungs 6 ryto, nes vaikai eis į mokyklą, sniegas krenta, o valytojos pradeda darbą nuo 6 ryto“, – paaiškino meras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Darius Jasaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Darius Jasaitis

Pasak jo, jei gatvių apšvietimo savivaldybė neišjungtų, sąskaita už elektrą būtų per didelė našta.

„Jeigu neatjunginėtume ir kaina vidutiniškai suktųsi apie 80 centų, mums per mėnesį gatvių apšvietimas kainuotų 100 tūkst. eurų, kai per metus tiek mokame prie normalių kainų – 9-12 centų už kilovatvalandę. Tai mes neturime kito pasirinkimo“, – sakė D.Jasaitis.

Jis pridūrė, kad nors savivaldybė sulaukia daug kaltinimų, jog neinvestuoja į LED šviestuvus, tai esą netiesa.

„Keičiame nuolat – Pervalkoje blogiausia situacija, šiemet pakeisime. Bet LED, kaip rodo praktika, kas penkerius metus vėl reikia keisti“, – pabrėžė meras.

Tuo tarpu savivaldybės pastatas ir biudžetinės įstaigos išjungti šviesų nei penktadienį, nei kitomis dienomis neturės. Pasak mero, visos įstaigos yra įsigijusios nuotolines saulės elektrines ir prikaupusios daug elektros.

Dėl brangios elektros kalti šalčiai

Lietuvos elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ komentare 15min teigė, kad pagrindinė aukštų elektros kainų priežastis yra šalčių nulemtas didelis elektros suvartojimas Suomijoje, Švedijoje ir kaimyninėse šalyse.

„Taip pat regione silpsta vėjas, mažėja vėjo generacija, ją keičia brangesnė elektros gamyba šiluminėse elektrinėse“, – paaiškina „Litgrid“.

Prie brangios elektros prisideda ir tai, kad šiuo metu remontuojamos kelios elektrinės Suomijoje, Latvijoje ir Estijoje.

Turintiems fiksuotus planus šis šuolis įtakos neturės, tačiau pasirinkusiems lanksčius valandinius biržos planus penktadienį elektrą verčiau pataupyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas