Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rugpjūtį didmeninė elektros kaina Lietuvoje didėjo 22 proc.

Rugpjūčio mėnesį Lietuvoje didmeninė elektros kaina buvo 22 proc. didesnė nei liepą ir siekė vidutiniškai 102,49 Eur/MWh. Tokia pati kaina laikėsi ir Latvijoje, o Estijoje elektra brango 19 proc. iki 94,38 Eur/MWh, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime spaudai.
Martynas Giga, Elektrum Lietuva nuotr.
Martynas Giga, Elektrum Lietuva nuotr.

Rugpjūtį valandinės elektros kainos Baltijos šalyse svyravo nuo -9,97 Eur/MWh iki 549,95 Eur/MWh.

„Elektros energijos kainų augimą Baltijos šalyse praėjusį mėnesį lėmė įvairios aplinkybės. Elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių išteklių regione sumažėjo: saulės elektrinių energijos gamyba – 23 proc., vėjo elektrinių – 11 proc., ir šio sumažėjimo neatsvėrė hidroelektrinių gamyba, kuri buvo 27 proc. didesnė nei liepą.

Elektros energijos srautai iš Švedijos SE4 prekybos zonos buvo 4 proc. mažesni, o srautai iš Suomijos – 20 proc. mažesni, palyginti su ankstesnio mėnesio srautais“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Kainos, kurias Lietuvos gyventojams siūlė nepriklausomi elektros tiekėjai, rugpjūtį išliko panašios kaip liepą. „Elektrum Lietuva“ žemiausia elektros kaina buitiniams vartotojams rugpjūtį siekė apie 22,5 ct/kWh, fiksuojant ją 9 mėnesiams.

Vidutinė mėnesio „Nord Pool“ biržos kaina rugpjūtį mažėjo 3 proc. ir siekė maždaug 34,17 Eur/MWh.

Pasak M. Gigos, kainų mažėjimą „Nord Pool“ regione daugiausiai lėmė gausesni nei įprasta šį sezoną krituliai Šiaurės šalyse ir maždaug 45 proc. išaugusi hidroelektrinių gamyba, palyginti su liepa. Nors hidroelektrinių gamybos lygis buvo aukštas ir Šiaurės šalių vandens rezervuarų užpildymo lygis pagerėjo, tačiau vis tiek nepasiekė normos ribos.

Lietuvoje mažėjo vartojimas, augo gamyba

Rugpjūčio mėnesį Baltijos šalyse elektros suvartota 5 proc. mažiau nei 2022 m. rugpjūtį, tačiau dėl karščio bangų elektros suvartojimas, palyginti su liepa, padidėjo 7 proc. ir buvo 2 050 GWh. Rugpjūtį Lietuvoje suvartotos elektros energijos kiekis – 943 GWh – buvo 7 proc. mažesnis, palyginti su 2022 m. rugpjūčiu, tačiau 7 proc. didesnis nei liepą. Latvijoje vartojimas sumažėjo 5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, bet buvo 8 proc. didesnis nei liepą ir siekė 514 GWh.

Estijoje suvartota 593 GWh elektros energijos – 4 proc. mažiau nei prieš metus ir 7 proc. daugiau nei ankstesnį mėnesį.

Baltijos šalyse praėjusį mėnesį pagaminta 995 GWh elektros energijos, t. y. 19 proc. daugiau, palyginti su ankstesniu mėnesiu. Lietuvoje pagamintos elektros energijos kiekis per mėnesį išaugo 11 proc. iki 464 GWh. Latvijoje elektros energijos pagaminta 87 proc. daugiau, 206 GWh, o Estijoje elektros energijos gamyba šoktelėjo 6 proc. iki 325 GWh.

Rugpjūtį Baltijos šalys bendrai pasigamino 49 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje šis rodiklis siekė 49 proc., Latvijoje – 40 proc., o Estijoje – 55 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas