Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija „Pietų srauto“ dujotiekio projekto atsisakė dėl pinigų stygiaus, o ne ES politikos

Vladimiro Putino pareiškimas, kad dujotiekio „Pietų srautas“ (South Stream) projektas buvo sustabdytas statybos darbus blokavus Bulgarijai, yra nutolęs nuo realybės, teigia buvęs Bulgarijos ambasadorius Rusijoje Ilianas Vasilijevas. Jis tikina, kad Maskvą atsisakyti šio dujotiekio projekto privertė ne Sofija, bet nepavydėtina Rusijos ekonomikos padėtis, praneša naujienų agentūra „Unian“.
„Pietų srauto“ dujotiekio statyba
„Pietų srauto“ dujotiekio statyba / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tikroji projekto sustabdymo priežastis – Rusijos ekonomikos padėtis ir naftos kainų kritimas. Dėl rublio kurso kritimo tokio brangaus projekto kaip „Pietų srautas“ finansavimas tapo neįmanomas. Įtakos stabdymui turėjo ir „Gazprom“ finansiniai sunkumai. Pamažu į paviršių išplaukia tiesa apie tikrąją Rusijos finansinę situaciją“, – teigė I.Vasilijevas.

Buvusio Bulgarijos ambasadoriaus teigimu, „Pietų srauto“ statybos sustabdymas Bulgarijai neatneš nuostolių, bet net išeis į naudą.

„Anksčiau Sofija gaudavo rusišką kurą vamzdžiais, kurie jai nieko nekainavo. „Pietų srauto“ statybai Bulgarija turėjo skirti didelių investicijų“, – tikino Bulgarijos diplomatas.

Jis pridūrė, kad Maskva niekada neplanavo tiesti „Pietų srauto“ laikydamasi Europos teisės normų ir būtent dėl to niekada neprašė, kad šiam projektui būtų padaryta išimtis iš esamų ES taisyklių.

„Tikriausiai tai susiję su tuo, kad „Pietų srautą“ Kremlius laikė politinio spaudimo priemone, o ne ekonominiu projektu“, – pridūrė I.Vasilijevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas