Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai užsukus dujas, žiemą labiausiai kentėtų Baltijos šalys, Suomija ir pietryčių Europa

Europos Sąjungos (ES) valdžia turi būti pasirengusi įsikišti, kad užtikrintų dujų tiekimą blokui, jei dėl krizės Ukrainoje sutriktų jų tiekimas iš Rusijos, ketvirtadienį pareiškė Bendrijos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris. Europos Komisija pabrėžia, kad Baltijos šalims dujų bado išvengti padės Klaipėdoje baigiamas statyti suskystintų gamtinių dujų terminalas.
Sniegas užklojo tykiąją Nidą
Sniegas užklojo tykiąją Nidą / Sandros Vaišvilaitės nuotr.

Europos Sąjunga be rusiškų dujų nesušaltų

Jis pristatė vadinamų streso testų, kurie buvo atlikti 28-iose ES valstybėse narėse, siekiant išsiaiškinti, kokiu mastu Europa yra pažeidžiama įvykus galimam rusiškų dujų tiekimo nutrūkimui artėjant žiemai, rezultatus.

Komisaras pabrėžė, kad ES susidorotų, jei būtų nutrauktas dujų tiekimas, tačiau tam reikėtų, kad valstybės narės bendradarbiautų ir būtų leista rinkos jėgoms veikti kiek įmanoma ilgiau.

„Jei dirbsime drauge, būsime solidarūs ir įgyvendinsime šioje atskaitoje pateiktas rekomendacijas, nė vienas namų ūkis Europos Sąjungoje nebus paliktas šalti šią žiemą“, – sakė G.Oettingeris.

Baltijos šalis išgelbės Lietuvos suskystintų gamtinių dujų terminalas

EK dujų atsparumo ataskaitoje pažymima, kad tuo atveju, jeigu būtų nutrauktas dujų tiekimas tik per Ukrainą, Baltijos valstybės ir Suomija nieko nepajaustų, nes turi su Rusija dujotiekius, neinančius per Ukrainą. Nenukentėtų ir pietryčių valstybės.

Dokumente pažymima, kad, „Gazprom“ nutraukus dujų tiekimą į visą Europą, labiausiai nukentėtų Baltijos šalys ir Suomija, ES pietryčiai. Rusijai mėnesiui nutraukus dujų tiekimą Baltijos šalims, Lietuvai ir Estijai kiltų problemų. Tačiau pradėjus veikti Klaipėdoje baigiamam statyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui, vartotojų aprūpinimas būtų užtikrintas.

Kai pradės veikti Klaipėdos SGD terminalas, dujų tiekimas pažeidžiamiems klientams bus užtikrintas visoms trims Baltijos valstybėms visais atvejais, – teigiama ataskaitoje.

„Net esant vieno mėnesio dujų tiekimo sutrikimams iš Rusijos, Lietuvoje ir Estijoje būtų svarbus dujų trūkumas nepažeidžiamiems vartotojams (per metus suvartoja daugiau nei 20 tūkst. kubų dujų – BNS). Sudėtingesnė padėtis būtų Estijoje, nes jos sistemoje dujų neliktų po 4-5 dienų net ir pažeidžiamiems vartotojams (iki 20 tūkst. kubų dujų – BNS). Lietuva dėl sutarties su Latvijos Inčukalnio saugykla būtų mažiau paveikta. Kai pradės veikti Klaipėdos SGD terminalas, dujų tiekimas pažeidžiamiems klientams bus užtikrintas visoms trims Baltijos valstybėms visais atvejais“, – teigiama ataskaitoje.

Tačiau, pasak ataskaitos, nutraukus dujų tiekimą ilgesniam laikui, problemų kiltų visose Baltijos valstybėse – tai pajustų iki 80 proc. nepažeidžiamų vartotojų Lietuvoje ir Estijoje, tačiau, anot Komisijos, dujos galėtų būti pakeistos kitu kuru.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad Estijoje dujų poreikis yra mažesnis nei Lietuvoje ir Latvijoje, tačiau EK pataria Estijai pasirašyti su Lietuva sutartį dėl dujų tiekimo iš SGD terminalo.

Tuo tarpu Lietuvai rekomenduojama tęsti dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai statybą bei apsvarstyti galimybę padidinti kitokio kuro atsargas, kad įrenginiai galėtų veikti, kol bus pristatytas naujas alternatyvus kuras.

V.Putino spaudimas

Vladimiras Putinas Serbijos laikraščiui „Politika“ sakė, kad dujų tiekimo Europai klausimas išlieka labai aktualus – didžiausia problema yra dujų  tranzitas per Ukrainą. Jis teigė, jog dabartinėmis sąlygomis Rusija negali garantuoti, kad nesutriks per Ukrainą Europai tekančių dujų tiekimas.

„Vienas iš akivaizdžių sprendimų – tiekimo maršrutų diversifikacija“, – pareiškė V.Putinas.

Dėl to V.Putinas tikisi, kad artimiausiu metu Europos Komisija nuspręs išnaudoti visą OPAL dujotiekio galingumą. Be to, pasak jo,  būtina iš mirties taško išjudinti „Pietų srauto“ projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai