Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos naftos sektorius tikisi, kad 4 metus nafta kainuos apie 80 dolerių

Rusijos naftos sektorius, sudarydamas artimiausių 3-4 metų planus, daro prielaidą, kad naftos barelio kaina sieks 80 dolerių. Kol kas nafta brangs – Saudo Arabija sugebėjo iš rinkos išstumti JAV ir Kanados naftą, o tai lėmė naftos gavybos sumažėjimą. Tiesa, po kelių metų naftos kainų didėjimui kelią užkirsti gali dėl Irano, Irako ir Libijos naftos išaugusi pasiūla, rašo gazeta.ru.
„Pemex“ naftos platforma
„Pemex“ naftos platforma / „Scanpix“/AP nuotr.

Šią savaitę pirmą kartą nuo gruodžio pabaigos „Brent“ nafta pasiekė 65 dolerių už barelį žymą. Nafta brangsta nuo pat metų pradžios, tiesa, su pertrūkiais – vasarį nafta jau buvo pabrangus nuo 49 dolerių iki 62,5 dolerių, o kovo viduryje atpigo iki 53,3 dolerių.

Pastarasis brangimas siejamas su geopolitine situacija, ypač neramumais Jemene. Nors Jemenas nėra daug naftos išgaunanti valstybė (vos 0,2 proc. visos globalios naftos pasiūlos), tačiau į konfliktą įsitraukė Saudo Arabijos, antros pagal naftos išgavimą, vadovaujamos Persijos įlankos valstybės. Pernai Saudo Arabijoje buvo išgauta 11,6 mln. barelių naftos per parą ir valstybė pagal šį rodiklį nusileido tik JAV.

Daugiau apie Jemeno reikšmę naftos rinkai skaitykite čia.

Šaltinis vienoje lyderiaujančių Rusijos naftos įmonių portalui gazeta.ru sakė, kad įmonė, sudarydama savo veiklos planus, daro prielaidą, kad artimiausius 3–4 metus naftos barelis kainuos apie 80 dolerių.

„Mūsų strategai suskaičiavo, kad Saudo Arabija, Kuveitas ir Jungtiniai Arabų Emiratai (būtent šios valstybės žaidė naftos kainomis pastaruoju metu), iš pasaulinės rinkos išstūmė apie 1–1,5 mln. barelių naftos“, – sakė jis.

Žemos naftos kainos privertė mažiau konkurencingus gamintojus sumažinti naftos gavybą.

Pirmiausia tą padarė JAV skalūnų projektų vystytojai, kuriems lūžio taškas yra 63 doleriai už barelį, vėliau gavybą sumažino Kanados naftingojo smėlio projektų įmonės (lūžio taškas – 51 JAV doleris).

Tačiau, šaltinio teigimu, nors kanadiečiams naftą išgauti yra pigiau, jie patyrė didesnių nuostolių nei amerikiečiai.

Skalūnų projektus vystyti galima pradėti labai greitai, greitai juos uždaryti ir, reikalui esant, greitai atnaujinti gavybą. Tuo metu Kanadoje naujų projektų įvedimas kainuoja didžiulius pinigus.

„Persijos įlankos valstybių kovos dėl rinkos dalies strategija pasiteisino – kovą OPEC padidino savo rinkos dalį, tiesa, mažiau nei procentu, tačiau tai padarė vos per mėnesį“, – pasakojo Rusijos naftos įmonės atstovas.

Mažos naftos kainos lemia, kad mažėja investicijos į gavybos projektus.

Pasak gazeta.ru šaltinio, naftos rinkos pasaulio gigantės kapitalo kaštus šiemet mažina 15–20 proc. Tai lemia krentančią naftos pasiūlą, taigi ir augančias naftos kainas.

Tačiau greitai situacija gali vėl pasikeisti dėl perteklinės pasiūlos. Irakas galėtų pasiūlyti rinkai 2–3 mln. barelių naftos per parą. Pasikeitus situacijai Libijoje, ji galėtų pasiūlyti dar milijoną barelių, o Iranas – dar 3–4 mln. barelių per parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas