Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saudo Arabijos ir JAE ginčas stumia OPEC+ susitarimą į aklavietę

Saudo Arabija įsivėlė į retą ginčą su savo sąjungininke – Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) – dėl susitarimo dėl naftos gavybos apimčių, o kivirčas didina įtampą prieš pirmadienį įvyksiantį kitą aljanso OPEC+ susitikimą.
OPEC
OPEC / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAE pasipriešino Naftą eksportuojančių šalių organizacijos OPEC ir dar apie 10 jai nepriklausančių valstybių siūlomam susitarimui padidinti gavybą, įstumdami derybas į aklavietę, galinčią pakenkti pastangoms pažaboti kylančias naftos kainas prasidėjus trapiam atsigavimui po COVID-19 pandemijos sukeltos krizės.

„Visa grupė prieš vieną šalį – tai liūdna, bet tokia realybė“, – interviu „Bloomberg“ teigė Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas, leisdamas suprasti, kad JAE nesulaukė pritarimo 23 narių OPEC+ bloke.

Atskirame interviu televizijai „Al-Arabiya“, transliuotame vėlų sekmadienio vakarą, princas Abdulazizas bin Salmanas pareikalavo „šiek tiek racionalumo ir šiek tiek kompromisų“ artėjant pirmadienio susitikimui.

Nuo gegužės mėnesio grupė po truputį didino išgaunamos naftos kiekį, kuris buvo sumažintas daugiau nei prieš metus, kai koronaviruso pandemija pakirto paklausą.

Dabartinis pasiūlymas yra didinti produkciją 400 tūkst. barelių per parą nuo rugpjūčio iki gruodžio mėnesio, iki metų pabaigos į rinką pumpuojant papildomus 2 mln. barelių per parą žalios žaliavos.

Visgi derybos įstrigo pasiūlius pratęsti šias priemones iki 2022 metų pabaigos.

JAE, pritarianti tik trumpalaikiam gavybos didinimui, sekmadienį pareikalavo geresnių sąlygų pratęsti sandorį iki 2022 metų.

„JAE reikalauja, kad naujame susitarime vyrautų teisingumas <...> ir tai yra mūsų suvereni teisė reikalauti abipusiškumo su kitomis šalimis“, – sekmadienį televizijos kanalui duotame interviu pareiškė JAE energetikos ministras Suailas Mohammedas al-Mazrouei.

„Neracionalu sutikti su tolesne neteisybe ir auka – mes buvome kantrūs“, – pareiškė jis kanalui „Sky News Arabia“.

Rijado ginčo su Abu Dabiu esmė yra „bazinio“ gavybos lygio klausimas, pagal kurį OPEC+ nariai nustato sumažinimus ar padidinimus.

S.M.Al-Mazrouei teigė, kad dabartinis jo šaliai taikomas bazinis atskaitos lygis – 3,17 mln. barelių per parą – yra per mažas ir kad turėtų būti nustatytas 3,8 mln. barelių per parą lygis, jei susitarimas bus pratęstas.

Tam paprieštaravo Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas.

„Aš lankausi OPEC+ susitikimuose 34 metus ir niekada nemačiau tokio reikalavimo“, – pareiškė jis kanalui „Al-Arabiya“.

Šie komentarai yra neįprastai atviri regione, kur ginčai paprastai diskretiškai sprendžiami už rūmų sienų.

Princas Abdulazizas bin Salmanas atsisakė nusileisti Abu Dabiui, sakydamas, kad stabiliai energijos rinkai būtina pratęsti susitarimą iki 2022 metų pabaigos.

„Turime susitarimą pratęsti“, – agentūrai „Bloomberg“ teigė princas Abdulazizas bin Salmanas.

„Pratęsus, daug žmonių atsidurs savo komforto zonoje“, – pridūrė jis.

Nepavykus susitarti, naftos kainos gali smarkiai išaugti, o tai sukeltų grėsmę ir taip labai trapiam pasaulio ekonomikos atsigavimui po koronaviruso pandemijos.

Be to, iškiltų grėsmė ir pačiam OPEC+ aljansui, kas galėtų sukelti kainų karą ir, atitinkamai, pasaulinę ekonominę suirutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas