Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saulės elektrinė ant nuosavo namo stogo – dabar su 3230 eurų kompensacija ir patikimu partneriu

Atsinaujinančių energijos išteklių priemonių įrengimas Lietuvoje jau įgavo pagreitį. Viena populiariausių – nuosavos saulės elektrinės – kadaise atrodžiusios miglotu ateities dalyku, galiausiai ne tik virto realybe, bet ir lydi lietuvius kiekviename žingsnyje. Ant stogų įrengtos jėgainės aprūpina namus ir viešąsias įstaigas elektros energija, o kai kurių šalies miestų gatvėse jau įrengti nedideli saulės kolektorių paviljonai apšviečia pėsčiųjų takus bei įkrauna jų mobiliųjų telefonų baterijas.
Saulės elektrinė
Atsinaujinančių energijos išteklių priemones lietuviai šiuo metu gali įsirengti su solidžia kompensacija / 123rf.com nuotr.

Geros žinios tiems, kurie ir patys svarsto apie atsinaujinančių energijos išteklių naudojimą savuose namuose – Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) priima paraiškas kompensacijoms už atsinaujinančių energijos išteklių priemonių įsirengimą.

Tiesa, delsti laiko praktiškai nebėra: pateikimo tarp pretendentų į kompensacines išmokas terminas – sausio 31 diena.

Jaučiasi socialiai atsakingi

Augant saulės jėgainių poreikiui Lietuvoje, viena didžiausių šalyje šildymo sistemų prekybos ir įrengimo įmonių – UAB „Vilpra“ – priėmė strateginį sprendimą įvesti į asortimentą naują prekių grupę.

„Rinkoje stiprėja „žalesnių alternatyvų“ poreikis, auga žmonių sąmoningumas, socialinė atsakomybė ir supratimas, kas yra klimato atšilimas bei kokie veiksniai jį skatina. Jau kurį laiką siūlome atsinaujinančius energijos šaltinius šildymui – šilumos siurblius. Tai leidžia mums sukurti išpildytą asortimentą namų tinklo įrengimui pradedant šildymu ir baigiant vėdinimu. Namuose visi prietaisai naudoja elektros energiją, ir ji kuo toliau, tuo bus tik reikalingesnė. Prisidės ir tai, kad kai kurie automobilių gamintojai jau netolimoje ateityje stabdys vidaus degimo variklių automobilių gamybą pereidami prie elektromobilių. Netrukus ant dažno tautiečio gyvenamojo namo stogo bus įrengta nuosava saulės elektrinė, todėl ir mums atėjo metas pasiūlyti savo klientams patikimų gamintojų saulės energetikos įrangą“, – strateginį sprendimą, kuriuo UAB „Vilpra“ pradėjo 2020 metus, 15min pristato įmonės generalinis direktorius Martynas Vėgėlė.

Per pirmuosius septynerius metus atsiperkančią įrangą Lietuvoje jau tiekianti įmonė bendradarbiauja su visame pasaulyje žinomais ir vertinamais partneriais: saulės modulius gamina „Jinko Solar“, inventerius – „Solis“, o modulių montavimo sistemomis rūpinasi „Aerocompact“.

123rf.com nuotr./Saulės elektrinės
123rf.com nuotr./Saulės elektrinės

Neabejoja, kad elektros energija brangs

Visame pasaulyje saulės energetika vertinama ne tik kaip vienas švariausių, bet ir kaip vienas pigiausių energijos gamybos būdų.

Procesą neabejotinai paspartins ir kasmet kylanti elektros energijos kaina vartotojams Lietuvoje.

Netrukus ant dažno tautiečio gyvenamojo namo stogo bus įrengta nuosava saulės elektrinė.

„Tendencija aiški. Šiemet ši paslauga jau pabrango 14,6 proc. lyginant su 2019 metais. Nepaisant to, elektros energija Lietuvoje vis dar išlieka 40 proc. pigesnė už Europos Sąjungos vidurkį. Situacija tik didina tikimybę kainoms kilti dar aukščiau. Tai – antroji priežastis, dėl kurios į prekių asortimentą įtraukiame įrangą, reikiamą saulės elektrinių įrengimui“, – M.Vėgėlei antrina UAB „Vilpra“ Prekių grupės vadovas Paulius Kniūkšta.

Patikimiausios – turinčios atstovybes Lietuvoje

Nors įmonės asortimente naujoji, gamtai draugiška ir tvari produkcija atsirado tik šį mėnesį, patikimo tiekėjo vardą ir klientų pasitikėjimą užsitarnavusi „Vilpra“ jau sulaukė daugiau nei pusšimčio užsakymų.

„Turime puikius serviso meistrus, teikiame dvylikos metų garantiją saulės moduliams ir atliekame pogarantinį aptarnavimą. Jau konsultuojame klientus pačiais įvairiausiais klausimais, o svarbiausias dalykas, susijęs su šios atsinaujinančių energijos išteklių priemonės įrengimu – paskaičiuoti, kokio galingumo elektrinės būtent tam klientui reikia pagal esamas arba planuojamas elektros energijos sąnaudas. Klientui geriausia rinktis patikimą paslaugų tiekėją, kuris ne tik prekiautų kokybiška produkcija, bet ir turėtų atstovybę Lietuvoje. Tokiu atveju visi konsultaciniai, garantiniai, serviso klausimai gali būti sprendžiami vietoje ir iškart“, – kaip nepermokėti įsigyjant solidų pirkinį, išlikti užtikrintam dėl pagalbos garantiniu laikotarpiu ir tinkamo aptarnavimo netgi jam pasibaigus, pataria P.Kniūkšta.

Asmeninio albumo nuotr./Pagal naujausias technologijas sukurtas „Jinko Solar“ saulės modulis
Asmeninio albumo nuotr./Pagal naujausias technologijas sukurtas „Jinko Solar“ saulės modulis

Nuo valstybės atsijungti nepavyks

Specialistas tikina dažnai išgirstantis spėliojimus apie tai, jog nuosavą saulės elektrinę įsirengęs gyventojas neva galėtų atsijungti nuo valstybinio elektros energijos tinklo.

Iki paraiškų teikimui nustatyto termino pabaigos likus savaitei, yra gautos 4367 paraiškos.

Šįkart P.Kniūkšta šį klausimą komentuoja 15min skaitytojams, iki sausio 31 dienos turintiems galimybę APVA teikti paraiškas kompensacijai dėl atsinaujinančių energijos išteklių įsirengimo:

„Žmonės domisi, ar, įsirengę galingą nuosavą saulės elektrinę, bus laisvi atsijungti nuo valstybinio tinklo. Kol kas tokios galimybės nėra: Lietuvoje pagrindinis saulės energijos gamybos laikotarpis vyksta tarp gegužės iki spalio mėnesio. Energijos tiekėjai yra sukūrę dvipusės apskaitos sistemą: sezono metu nuosavos elektrinės pagaminama perteklinė elektros energija atiduodama „saugoti“ į tinklą. Žiemą, padidėjus poreikiui, atsiimama iš tinklo, sumokant tik „pasaugojimo“ mokestį. Jis – triskart mažesnis nei standartinės elektros energijos tiekėjo paslaugos.“

Susidomėjo beveik 5 tūkstančiai lietuvių

APVA duomenimis, kad 2020 m. saulės elektrinėms Lietuvoje numatyta rekordinė paramos suma – 9 mln. eurų.

Nutolusioms saulės elektrinėms įsirengti arba daliai elektrinės saulės elektrinių parkuose įsigyti numatyta skirti 4,5 mln. eurų.

Paramai gyventojams, planuojantiems įsirengti saulės elektrines individualiuose namuose ir jų pagamintą elektrą vartoti jų įrengimo vietose, taip pat ketinama skirta 4,5 mln. eurų.

Iki paraiškų teikimui nustatyto termino pabaigos likus savaitei, yra gautos 4367 paraiškos.

Galimybė susigrąžinti daugiau nei 3 tūkst. eurų

„Europos Sąjunga padeda mums investuoti į atsinaujinančią energetiką ir kompensuoja saulės jėgainių įsirengimą. Mes šįmet tampame vienais iš tų, kurie Lietuvoje įrenginės elektrines individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų namų arba sodo namų ūkiuose. Vidutiniškai dviejų aukštų standartiniam gyvenamajam vienos šeimos namui, nenaudojančiam šilumos siurblio, reikalinga 5–6 kW galios jėgainė. Kompensacijos dydis – 323 eurai už 1 kW. Vadinasi, sumontavus 6 kW galios jėgainę bus galima gauti 1 938 eurų, o už 10 kW galios – maksimalią 3 230 eurų paramą. Ši suma sudaro apie 30 proc. visos įrengimo kainos“, – skaičiuoja P. Kniūkšta.

Rinkoje stiprėja „žalesnių alternatyvų“ poreikis, auga žmonių sąmoningumas, socialinė atsakomybė ir supratimas, kas yra klimato atšilimas bei kokie veiksniai jį skatina.

Paaiškės jau kovo mėnesį

Atsakymus į paraiškas kompensacijai dėl atsinaujinančių energijos išteklių įsirengimo APVA skelbs kovo mėnesio pradžioje.

„Maždaug mėnuo – tiek nuo sutarties pasirašymo momento užtruksime sumontuoti klientams saulės elektrines“, – patikina UAB „Vilpra“ Prekių grupės vadovas P.Kniūkšta.

Tiesa, pasiryžusiems namuose įsirengti saulės elektrinę, 15min pašnekovo atstovaujami profesionalai padeda ne tik apskaičiuoti, kokios galios elektrinė reikalinga, bet ir užpildyti paraišką bei rasti atsakymus į kitus su dokumentų užpildymu, saulės elektrinėmis, jų įrengimu ir priežiūra susijusius klausimus.

Be to, naudodamiesi profesionaliomis planavimo programomis, savo srities profesionalai sumontuoja kiekvieno kliento namo stogui tinkamą saulės jėgainę, iš anksto apskaičiuodami tikslią investicijos naudą bei atsiperkamumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas