Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saulės elektrinę bandęs įsirengti jonaviškis apstulbo: pirmiausia už savo lėšas turi renovuoti valstybės turtą

Saulės elektrinę norėjęs įsirengti ir net ES paramą tam gavęs jonaviškis atsidūrė netikėtoje situacijoje – ESO pirmiausia pareikalavo už 6 tūkst. eurų renovuoti šiai valstybinei įmonei priklausančią transformatorinę. Nors pasipiktinęs gyventojas žada kovoti už teisybę, institucijos skėsčioja rankomis – tokie įstatymai, o gyventojui tegali pasiūlyti už valstybės turto remontą nuo vasario mėnesio mokėti 50 proc. mažiau. Tiesa, Energetikos ministerija žada ieškoti būdų šiai problemai spręsti.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / 123rf.com nuotr.

Maždaug prieš dešimtmetį statytame nuosavame name Jonavoje gyvenantis Kęstutis M. su šeima suvartoja nemažai elektros, todėl jau keletą metų svarstė galimybę įsirengti saulės elektrinę. Vyras tarėsi su šeima, skaičiavo, ar apsimokėtų, ir galvojo, kad tokiu būdu prisidėtų ir prie klimato kaitos mažinimo.

„Mes ir sąžiningai atliekas rūšiuojame, ir planuojame elektromobilį įsigyti. Turiu šeimos palaikymą – diskutavome su šeima, ar darome, ar nedarome, nes investicijos nemenkos, o atsiperkamumas teorinis. Bet galiausiai ryžomės“, – 15min pasakojo Kęstutis.

Pernai nutarusi ilgiau nebelaukti, nemažai elektros energijos suvartojanti šeima, kurios elektros sąskaitas dar išaugins ir planuojamas pirkti elektromobilis, nutarė įsirengti galingesnę – 18 kW elektrinę.

„Technopolio“ nuotr./Saulės elektrinė „Technopolyje“
„Technopolio“ nuotr./Saulės elektrinė „Technopolyje“

Nors tokios elektrinės įrengimas atsieitų nemažai – apie 11 tūkst. eurų, tokiems projektams buvo galima gauti Europos Sąjungos (ES) paramą. Tad pernai paraišką šiai paramai gauti pateikęs Kęstutis sulaukė teigiamo atsakymo – jam bus kompensuota apie 3200 eurų. Netrukus vyras susirado ir rangovą, kuris įrengtų saulės elektrinę jo namuose.

Visgi ne viskas klostėsi taip sklandžiai, kaip pašnekovas tikėjosi. Saulės elektrinę įsirengti nutaręs jonaviškis vėliau sulaukė nemalonaus siurprizo, apie kurį nori įspėti ir kitus gyventojus, nusprendusius pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

Paprašė 6 tūkst. eurų

Visi sunkumai laukė kitame žingsnyje – kai Kęstutis kreipėsi į valstybinę bendrovę ESO dėl gaminančio vartotojo prisijungimo sąlygų. Pateikus paraišką prijungti saulės elektrinę prie ESO valdomų skirstymo tinklų, gyventojai sulaukia gaminančio vartotojo statuso.

Visgi iš bendrovės atskriejęs laiškas jonaviškį pribloškė – gaminančiu vartotoju Kęstutis galės tapti tik tada, kai sumokės 6153 Eur.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„ESO“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„ESO“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas