Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės elektros gamintojai: muitų saulės kolektoriams iš Kinijos įvedimas naikina darbo vietas

Trečiadienį Briuselyje saulės energetikos kompanijos iš visos Europos dalyvaus svarstyme, kurį Europos Komisijoje organizuoja 740 įmonių ir 65 tūkst. jų darbuotojų vienijantis „Aljansas už prieinamą saulės energetiką” (AFASE). Susitikime bus diskutuojama dėl muitų saulės kolektoriams iš Kinijos, kurių įvedimas, verslininkų teigimu, jau dabar daro įtaką užsakymų ir darbo vietų skaičių.
Saulės energijos kolektoriai
Saulės energijos kolektoriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Optimistinėse Komisijos išvadose buvo teigiama priešingai – esą ši industrija galėtų persiorientuoti į kitas rinkos šakas arba pati padengti muitų sąlygotą sąnaudų augimą, net ir ekonominės krizės atveju.

Lietuva buvo vienintelė iš Baltijos šalių, pasisakiusių už muitų silicio plokštelėms, elementams ir moduliams iš Kinijos įvedimą.

Tačiau AFASE valdybos narys Denisas Gieselaras skaičiuoja, kad optimistiniai Komisijos įvertinimai yra paremti vos 7 kompanijų pavyzdžiu, didžioji dauguma Europos sąjungos instaliuotojų negali sau leisti amortizuoti net ir dabar galiojančių 11,8 proc. muitų, o daugumos grynasis pelnas nesiekia ir 10 procentų.

„Komisija klysta ir dėl veiklos keitimo – saulės kolektorių instaliuotojai negali pereiti į visiškai kitokią veiklą, pavyzdžiui, vėjo jėgaines, nes saulės energetika yra profesionali ir specializuota industrija, kurioje dirbantys žmonės turi specifinę patirtį ir negali vieną dieną dirbti viename sektoriuje, kitą – kitame”, – sakė AFASE valdybos narys.

Lietuvos gamintojai: muitai prieštarauja sveikam protui

Lietuvos Atsinaujinančios energijos gamintojų asociacijos prezidento Ruslano Sklepovič teigimu, muitai atsilieptų ne tik darbo vietoms, tačiau ir prieštarautų sveikam protui.

„Dabar, kai saulės energetika jau gali konkuruoti su elektros gamyba iš iškastinio kuro, įvesdama muitus Komisija dirbtinai didina elektros iš saulės energijos savikainą. Muitai turės daugiau žalos ES ekonomikai, nei atneš naudos”, – sakė Ruslanas Sklepovič.

Dėl muitų bankrutuoja viena seniausių kompanijų

Šio mėnesio pradžioje „Gehrlicher Solar AG”, viena seniausių saulės pramonės kompanijų tapo liūdna naujųjų muitų iliustracija – kompanija pateikė prašymą dėl bankroto, įvardindama tai kaip tiesioginę muitų moduliams iš Kinijos ir „dėl to pablogėjusių rinkos sąlygų Europoje” pasekmę.

Kalbėdamas apie bankrutuojančią „Gehrlicher Solar”, AFASE valdybos pirmininkas Torstenas Prijugšas sakė, kad muitai verčia rinką trauktis ir kainuoja daug darbo vietų žaliojoje energetikoje visoje Europoje.

„Galiu tik tikėtis, kad „Gehrlicher Solar” pavyzdys pažadins Europos Komisiją ir rytojaus diskusija įtikins juos veikti užuot nuošalyje stebint, kaip žlunga mūsų pramonė”, – sakė AFASE valdybos pirmininkas.

Šiemet paskelbtoje nepriklausomo Šveicarijos tyrimų instituto „Prognos” studijoje teigiama, kad bet kokių muitų įvedimas automatiškai sukeltų paklausos smukimą, sąlygojantį darbo vietų mažinimą.

Įvedus 60 proc. muitą per ateinančius 3 metus Europoje gali būti sunaikinta iki 242 tūkst. darbo vietų, sakoma studijos išvadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas