Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 17 /13:01

Seimas priėmė lauktą sprendimą: PVM šildymui laikinai nebus taikomas

Seimo nariai ketvirtadienį galutinai pritarė siūlymui laikinai netaikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) centralizuotam šildymui. Šį siūlymą palaikė 112 Seimo narių, 9 susilaikė, o prieš niekas nebalsavo. Tiesa, diskutuojant dėl projekto valdantieji pripažino, kad siūlymas nėra tobulas, o opozicija ragino Vyriausybę ieškoti daugiau priemonių, siekiant švelninti išaugusių kainų šoką.
Kaminai
Kaminai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ši lengvata bus taikoma atgaline data nuo sausio iki šildymo sezono pabaigos (balandžio 30 dienos).

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas sutiko, kad tai nėra „pats elegantiškiausias sprendimas.“

„Juo išleidžiamos viršplaninės pajamos netikslinant biudžeto, nustatomas PVM tarifas be konsultacijų su Europos Komisija, kaip reikalauja direktyva. Jis įsigalioja atgaline data, kas nėra įprasta, ir išskiriama viena šildymo rūšis iš visų kitų“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo M.Majauskas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Visgi Seimo narys tvirtino, jog tuo pat metu centrinis šildymas turi savo niuansų, jis yra privalomas, nuo jo atsijungti negalima.

„Jis yra neefektyvus ir yra tiekiamas valstybės. Valstybei tokiomis aplinkybėmis nuo neefektyvios paslaugos rinkti papildomas pajamas nėra tikslinga“, – nurodė komiteto pirmininkas.

M.Majauskas nurodė, kad BFK kreipėsi į Vyriausybę prašydama peržiūrėti galiojančią kompensavimo už šildymą tvarką, kuri dabar taikoma 125 tūkst. žmonių, be to, yra prieinama tik nepasiturintiems.

Tuo metu Darbo partijos frakcijos narys Aidas Gedvilas sakė palaikysiąs siūlymą, bet, nepaisant to, tvirtino, kad Vyriausybė turėtų imtis platesnio masto priemonių.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aidas Gedvilas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aidas Gedvilas

„Raginu Vyriausybę nedelsiant parengti įstatymo pakeitimus, kuriais remiantis valstybės biudžeto lėšomis būtų dengiamas PVM, taikomas visiems buitiniams energijos vartotojams. Pirma, teikiamoms malkoms ir medienos produktams, skirtiems kūrenimui, elektros energijai, gamtinėms dujoms, įskaitant gamtines dujas balionuose ir pan.“, – vardijo A.Gedvilas.

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis tikino, kad šiomis pataisomis įteisinamas „gyvulių ūkis.“

„Jei šiandien skurstančių didėja su kiekvienu mėnesiu, infliacija kyla, su šituo projektu skurstančių žmonių skaičių padidinsite 1–1,5 proc. Seimo nario alga šiandien siekia 2170 eurų. Jam lengvata šiandien irgi bus taikoma, kaip ir Seimo nario padėjėjams, kurių atlyginimai yra 700 eurų. Kaip ir kasininkėms, kurių alga siekia 600 eurų. Vedėjas gauna pusantro tūkstančio eurų, o savininkas – 5 tūkst. eurų ir jie visi gyvena, tarkime, Pilaitėje. Tai koks čia prakeiktas socialinis teisingumas?“ – kritiką liejo R.Žemaitaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė taip pat negailėjo kritikos tam, jog PVM naikinimas šildymui palies ne visus vartotojus.

„Kalbame apie žmones, kurie sudaro šiandien bene 50 proc. vartotojų. Tai reiškia, kad kitos dalies šis PVM dengimas visiškai neliečia. Mūsų supratimu, nors Vyriausybė turėjo daug laiko – mažiausiai tris mėnesius – surasti geriausius, taikliausius, elegantiškiausius sprendimus, vis dėlto dalį gyventojų paliko su išaugusiomis šildymo sąskaitomis dorotis patiems“, – kalbėjo parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Socialdemokratų frakcijos narys Kęstutis Vilkauskas ir Eugenijus Sabutis siūlė iš biudžeto laikinai padengti PVM už elektrą, dujas bei malkas, tačiau parlamentarai atmetė šį siūlymą.

Atmesti ir Darbo partijos bei Lietuvos regionų frakcijų narių Andriaus Palionio ir Jono Pinskaus siūlymai, taip pat nepritarta „valstiečių“ frakcijos nario Gintauto Kindurio siūlymui PVM mažinti suskystintoms dujoms balionuose ir nepriklausomų tiekėjų tiekiamai elektros energijai.

Siūlymą laikinai naikinti PVM šildymui Vyriausybė pateikė siekiant sušvelninti išaugusių sąskaitų šoką gyventojams.

Skaičiuojama, kad dėl PVM lengvatos biudžetas neteks 23,3 mln. eurų.

Dabar centriniam šildymui ir malkoms kūrenimui taikomas 9 proc. PVM, o elektrai ir dujoms – standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai