Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13 /14:10

Opozicijai boikotuojant priėmimą, Seime įstrigo pataisos dėl spartesnio sinchronizavimo

Opozicijai antradienį boikotuojant įstatymų priėmimą, o Seimui nusprendus baigti dienos darbotvarkę, antradienį neįvyko paskutinis balsavimas dėl pataisų, leidžiančių Lietuvai sinchronizuotis su Europa maždaug pusantrų metų anksčiau – 2024-ųjų pirmoje pusėje.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Trūkstant kvorumo antradienį neįvyko planuotas galutinis balsavimas dėl Elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais darbui sinchroniniu režimu įstatymo pataisų, nustatančių teisines sąlygas greičiau įgyvendinti projektą.

Įstatymų parlamente nepavyko priimti, nes protestuodama prieš laiko susitikti nerandančią vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, opozicija antradienį nesiregistravo balsavimams. Įstatymams priimti riekia, kad balsavime dalyvautų bent 71 Seimo narys.

Energetikos ministras Dainius Kreivys teikdamas pataisas Seimui anksčiau sakė, kad pakeitimai sudarytų teisines prielaidas pasirengti ankstesniam šalies elektros sistemos atsijungimui nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos.

Pataisomis siūloma įtvirtinti, kad Lietuva sinchronizavimui būtų pasirengusi ne 2025 metais, kaip buvo numatyta iki šiol, o 2024-aisiais – tam įstatyme numatytas įpareigojimas įgyvendinti sistemos saugumą didinančius projektus.

Energetikos viceministras Albinas Zananavičiaus yra teigęs, kad Seimo pritarimas spartesniam sinchronizavimui būtų dar vienas ženklas dėl to dvejojančioms Latvijai ir Estijai. Pasak jo, kaimynės šiuo metu nerodo ypatingo ryžto anksčiau atsijungti nuo posovietinės BRELL sistemos ir prisijungti prie Europos.

Gegužę Taline susitikę Baltijos šalių premjerai teigė sutariantys, kad tinklų sinchronizavimas turi vykti kuo greičiau, tačiau tikslaus termino neįvardijo.

Pagal 2018 metais pasirašytą Baltijos šalių vadovų ir Europos Komisijos (EK) susitarimą Lietuva, Latvija ir Estija su kontinentinės Europos tinklais turi sinchronizuotis iki 2025 metų pabaigos, tačiau Lietuva siekia šį procesą užbaigti 2024 metų pirmoje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas