Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komisija domėsis SGD terminalo panaudojimu

Seimo komisija trečiadienį aptars suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje vaidmenį Lietuvos energetikoje bei pratęs diskusijas apie elektros gamybos pajėgumų poreikį šalyje.
Klaipeda, SGD terminalas
Klaipeda, SGD terminalas / KN media nuotr.

„Tai yra tęsinys mūsų prieš tai buvusios diskusijos. Investavome į suskystintų gamtinių dujų terminalą, turime galimybę pirkti istoriškai žemomis kainomis dujas ir tų dujų kažkaip nenaudojame – elektrą iš tų pigiųjų dujų perkame iš latvių. Tai ar yra kas nors tokio, ką turime žinoti apie suskystintų gamtinių dujų pusę: ar jos per brangios mūsų vartotojams ir kodėl?“ – BNS sakė Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

„Kitaip sakant, kaip įdarbinti tą visą infrastruktūrą ir tas suskystintas gamtines dujas, už kurias mes mokame ir subsidijuojame, mūsų naudai, ne tik kaimynų naudai“, – pridūrė jis.

„Valstiečių“ atstovas V.Poderys teigia, kad nevertėtų abejoti „bendrąja, fundamentaliąja, geostrategine“ terminalo nauda, tačiau vien ja tenkintis taip pat nederėtų.

„Vien to neužtenka. Kažkada didieji politikai nustatė, kad turime turėti terminalą. Tai buvo politinis sprendimas. Bet dabar įmonių lygmeniu, ministerijų lygmeniu, kaip sprendžia, kad jis turėtų naudą ne tik tą fundamentalią – vien tik savo buvimu?“, – sakė V.Poderys.

Pasak jo, ši tema tampa ypač aktuali ruošiantis elektros tinklų sinchronizavimui su žemynine Europa, kai Lietuva privalės apsirūpinti papildomais elektros gamybos pajėgumais.

„Planai yra tokie, kad turime daugiau generacijos statytis ir jeigu taip gausis, kad pajėgumų aukcioną laimės dujiniai pajėgumai, tai kaip tada – mes jau dabar šitų (pajėgumų – BNS) nenaudojame?“, – argumentavo parlamentaras.

Į posėdį kviečiami Energetikos ir Finansų ministerijų, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT), „Klaipėdos naftos“, „Amber Grid“, koncerno „Achemos grupė“, „Ignitis“ (buvusio „Lietuvos energijos tiekimas“) atstovai.

Rugsėjo pabaigoje komisija aiškinosi šimtų milijonų eurų investicijų pareikalavusios energetikos infrastruktūros Lietuvoje panaudojimą ir pažadėjo grįžti prie šio klausimo ateityje.

Didžiausią dėmesį Seimo nariai tuomet skyrė SGD terminalui ir 9-ajam Lietuvos elektrinės blokui – vienam moderniausių tokių įrenginių Baltijos regione. Jie, be kita ko, klausė, kodėl esant ypač palankioms dujų ir aukštoms elektros kainoms, šis blokas negamina elektros.

Lietuvai gaminant mažai elektros, padėtimi naudojasi latviai, nemokantys SGD terminalo mokesčio, tačiau importuojantys per Klaipėdą dujas ir parduodantys iš jų pagamintą elektrą Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito